Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kan kanske andas ut i dag – tillfälligt

Inför utsikten om en ekonomisk härdsmälta av tidigare aldrig skådat slag verkar politikerna i Washington till slut vara på väg att ta sitt förnuft tillfånga.

Därtill hårt pressade av ursinniga amerikaner och en vettskrämd omvärld.

Med lite tur kan världens andas ut redan i dag. Men det är i så fall en tillfällig respit.

Det märkliga är att det tog så lång tid innan politikerna insåg allvaret i situationen. Framförallt republikanerna var beredda att dra USA ända fram till avgrunden innan de till slut övervägde att backa.

Som väntat var det senaten som tog det första initiativet till verkliga förhandlingar sedan den amerikanska statsapparaten stängdes ner för snart två veckor sedan. Det är där de mer sansade och erfarna folkvalda sitter. Framförallt är det där de flesta moderata republikanerna finns. De som inser att partiets politik att tvinga in USA i en ny och konstgjord ekonomisk kris kan slå hårt mot partiet i nästa val.

Vanliga amerikaner och företagsledare har med häpnad sett på hur politikerna den senaste tiden spelat poker med världsekonomin som insats. Förtroendet för politikerna har rasat i botten. Republikanerna har drabbats värst och nått de lägsta popularitetssiffrorna som uppmäts sedan opinionsmätningarna startade. Men även demokraterna har drabbats av folkets vrede.

Politiker är just nu den mest föraktade yrkesgruppen i USA.

Livräddningsaktionen som demokrater och republikaner är på väg att enas om är ingen permanent lösning. Politikerna sparkar bara tomburken lite längre fram på gatan. Under tiden ska republikaner och demokrater förhandla om hur USA:s statsskuld ska minskas på sikt. Demokraterna vill ha skattehöjningar för att slippa skära ner i program som framförallt riktar sig till samhällets svaga. Republikanerna vill ha nedskärningar eftersom de vill minska statens roll i vanliga amerikaners liv.

Kan det inte komma överens kan vi vara tillbaka i samma kritiska läge om några månader.

USA-börsen började gå upp så fort de första tecken på en uppgörelse kom.

De flesta har trott på en lösning men ju längre den dragit ut på tiden har rädslan ökat för att motsättningarna mellan partierna är så stora att de ändå vore redo att dra katastrof över landet och världen. Hellre än att vika sig och se ut som förlorare.