Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Släkten Wallenbergs vädjan till Putin

Publicerad 2014-01-28

Men Europarådet stödjer Wallenbergsläkten

Släkten efter Raoul Wallenberg vädjade till USA om hjälp att få tillgång till det ryska arkiven. Men inget har hänt. Nu vänder de sig direkt till Ryssland.

– Jag känner mig mycket positiv, säger Louise von Dardel, Wallenbergs brorsdotter.

Raoul Wallenberg.

Frågan om vad som egentligen hände Raoul Wallenberg har gäckat hans släktingar under lång tid. Familjen har krävt tillgång till dokument som antas finnas i ryska arkiv, och som kan kasta ljus över den svenske diplomatens öde. Men utan resultat.

– Forskarna har i bästa fall fått en dålig kopia på ett dokument, Louise von Dardel.

Frostiga relationer

USA:s president Barack Obama lovade under sitt Sverigebesök i september förra året att försöka hjälpa till i frågan. Löftet gavs personligen till Nina Lagergren, halvsyster till Raoul Wallenberg, när de möttes i Stora Synagogan i Stockholm. Familjen har efter besöket fått ett diplomatiskt brev där de skriver att de följer utveckling.

– Löftet var godhjärtat men relationerna mellan USA och Ryssland är inte så bra. Därför har det blivit en bifråga, säger Louise von Dardel.

Åkte för att träffa Putin

I går begav sig Louise von Dardel, brorsdotter till Raoul Wallenberg, till Bryssel i hopp om att få träffa Rysslands president Vladimir Putin som är på blixtvisit i staden. Men presidentens schema är ansträngt varför inget möte kommer att komma tillstånd.

– Putin skulle ha varit här i två dagar varför jag först trodde att jag skulle få träffa en delegation. Men nu har resan förkortats, säger Louise von Dardel.

Träffat Europarådet

I stället träffade hon i går personer i Europarådet som nu meddelat sitt engagemang.

– Europarådet kan nu föra en diskussion med Ryssland, säger Louise von Dardel.

I går meddelades att Vladimir Lukin, Kremls ombudsman för mänskliga rättigheter, anser att alla arkiv som berör Raoul Wallenberg bör öppnas. Han anser att de anhöriga inte får  känna att något döljs.

– Vi har fört en förfrågan om att få del av arkiven i 40 år och nu verkar det som att de äntligen öppnar sig, säger Louise von Dardel.

Brev till Putin

Under förra veckan skickade hon ett brev till president Vladimir Putin med en förfrågan att forskarna ska ges möjlighet att komma åt arkiven. Och nu är Louise von Dardel övertygad om att Putin kommer att ta del av innehållet.

– Han kommer att läsa brevet, säger hon.

Hon anser att det är viktigt att sanningen om vad som hände Raoul Wallenberg äntligen kommer fram i ljuset.

– Vi anser att alla mår bra av att veta vad som hänt och nu är de som eventuellt agerade döda, varför frågan inte längre är personlig, säger hon.