Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Obamas löfte till släkten Wallenberg

Publicerad 2013-09-04

Halvsystern: Han lovade ta reda på vad som hände Raoul

Barack Obama gav ett historiskt löfte när han hedrade Raoul Wallenbergs minne i dag.

– Det var mycket uppmuntrande att han ska försöka hjälpa oss att få veta vad som har hänt Raoul, säger halvsystern Nina Lagergren, 92.

Live 2 - De senaste nyheterna på Aftonbladet.se - Sveriges
nyhetsportal

Enligt Nina Lagergren gav Barack Obama löftet till henne personligen.

Hon träffade honom när de tillsammans hedrade Raoul Wallenbergs minne i Stora Synagogan i Stockholm under eftermiddagen.

Bad om hjälp i brev

Under tillställningen räckte de anhöriga över ett brev till Obama där de bad USA:s regering och presidenten personligen att arbeta för att fastställa Raoul Wallenbergs öde.

Nina Lagergren visade samtidigt bilder på Raoul när han var barn.

Och det är då Obama ska ha gett löftet.

– Det var mycket uppmuntrande för oss att han går vidare med det. Jag var nöjd med hans besked till mig, säger Nina Lagergren.

Övertygad om att Obama fixar det

Kate Wacz, 79, som är en av dem som räddades undan förintelsen av Raoul Wallenberg, var också med under mötet. Hon hörde aldrig löftet men fick det återberättat för sig under dagen.

– Han har lovat att vidarebefordra till sina medarbetare att de ska arbeta med Raul Wallenbergs öde, säger Kate Wacz, 79.

Efter mötet med Obama är Nina Lagergren nu övertygad om att hon kommer att få en förklaring till vad som hände hennes halvbror.

– Jag är oerhört övertygad om det faktiskt. Han verkade så säker, säger Nina Lagergren.

Raoul försvann 1945

Raoul Wallenberg räddade tusentals judar under andra världskriget. Han har hyllats över hela världen för sin hjälteinsats – och är bland annat hedersmedborgare i USA.

Men själv har han aldrig fått ta del av hyllningarna. Han försvann efter att han blivit arresterad av den sovjetiska armen i Budapest 1945.

Sovjetunionen har påstått att han dog av en hjärtattack i ett fängelse den 17 juli 1947  – men de anhöriga har aldrig accepterat den förklaringen.