Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Svenska soldater kan skickas till Irak

Publicerad 2015-01-11

SÄLEN. Den svenska regeringen vill skicka militär personal till Irak – för att utbilda kurdiska trupper i striderna mot extremiströrelsen IS.

– Vi skulle skicka utbildare framförallt, det handlar inte om att skicka stridande personer, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Det var under försvarskonferensen ”Folk och försvar” i Sälen som Margot Wallström avslöjade att regeringen tänker lägga förslag om att skicka svensk militär personal till Irak.

Det handlar om en styrka med utbildare som skulle hjälpa trupper som strider mot IS.

– Det är på begäran från dem som nu ska kämpa mot IS, man behöver allt stöd för att rusta sig bättre militärt. Det finns mycket som vi kan lära dem. De behöver både rådgivning och stöd, säger Wallström.

"Måste ta hänsyn till säkerheten"

Enligt utrikesministern skulle dock inte svenskarna delta aktivt i striderna.

Även Finland vill enligt Margot Wallström göra samma sak. Tanken är att insatsen ska ledas av Tyskland.

Men fortfarande kvarstår en del samordning innan insatsen kan bli verklighet.

– Det måste förankras med alla inblandade och vi måste processa det så att vi också tar hänsyn till säkerheten för dem vi ska skicka iväg.

Telefonlinje mot terror

Under sitt tal på "Folk och försvar" ägnade Margot Wallström också mycket tid åt det ökande terrorhotet.

Hon berättade att Mona Sahlins uppdrag som nationell samordnare mot terror och extremism ska skärpas och att en nationell hjälplinje mot terrorism ska upprättas.

– Det är en idé som kommer från Mona Sahlin. Hon får mycket samtal från förtvivlade föräldrar som säger att de vet att deras son planerar göra nåt och vill veta hur de ska hantera det, säger Wallström.

Nato irriterade

Natofrågan kom också att bli stor under försvarskonferensens första inledning.

Margot Wallström poängterade att Sveriges linje är att vara alliansfritt – men i samarbete med andra, bland annat Natoländerna. Från Alliansens håll tryckte man i stället på om vikten av att Sverige utreder frågan i grunden, eftersom allt fler svenskar säger sig positiva till ett medlemskap i dag. Och att fyra av sex partier, M, FP, C och KD, som ingår i försvarsöverenskommelsen nu står bakom en utredning.

Margot Wallström var uppenbart irriterad över Alliansens Natoutspel och menade att detta skickar en signal till omvärlden som skapar oro om var Sverige egentligen står. Även Jonas Sjöstedt (V) slog helt ifrån sig tankarna på en utredning.