Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Här är viktigaste valfrågorna

Publicerad 2014-12-13

Det här bryr sig väljarna om mest inför extravalet

PEKAR UT RIKTNINGEN S-ledaren Stefan Löfven verkar ha koll på vad väljarna anser är de viktigaste frågorna inför extravalet.  Till skillnad mot valet i september har ekonomi och invandringen seglat uppåt i Aftonbladet/Sverige tyckers undersökning om favoritfrågorna för svenska folket.

Regeringskrisen har ­skakat om svenska folket.

Nu seglar ekonomin och ­invandringen upp som högprioriterade frågor hos ­väljarna, visar nya Afton­bladet/Sverige tycker. 

– Det innebär ett stort ­skifte när det gäller ­svenska folkets syn på vad som är ­viktigast, säger opinions­analytikern Karin Nelsson.

Tre dagar före valet i höstas värderade de svenska väljarna frågan om skola och utbildning som den absolut viktigaste. Dessutom lade man stor vikt vid jobbfrågan och sjukvården.

Till skillnad från­ ­tidigare valrörelser var inte den svenska ekonomin en av de högst prioriterade frågorna, visade en mätning från ­Aftonbladet/Sverige tycker.

”Stort skifte”

I förra veckan sänkte ­Sverigedemokraterna regeringens budget och stats­minister Stefan Löfven (S) meddelade att det blir extraval den 22 mars. Beskedet har skakat om väljarnas ­prioriteringar, visar nu en ny mätning från ­Aftonbladet/Sverige tycker.

– Det som hänt om man jämför med hur det såg ut ­före ­valet är att de mer ­mjuka frågorna som rör sjukvård, äldreomsorg, utbildning och miljö tappar. De frågor som ökar mest rör invandring och svensk ekonomi. Det innebär ett stort skifte när det gäller svenska folkets syn på de viktigaste frågorna, säger Karin Nelsson, ­opinionsanalytiker på Inizio/Sverige tycker.

Fortfarande rankar väljarna jobben och skolan högst. Men till skillnad från före valet är nu ekonomin och invandringen nästan lika viktiga. Den 11 september tyckte 23 procent att ekonomifrågan var en av de tre viktigaste. Nu är siffran 31 procent.

När det gäller frågan om flyktingar och invandring är det i dag mer än var fjärde ­väljare, 26 procent, som ser det som en av de tre viktigaste ­frågorna. Dagarna före valet var siffran 18 procent.

– Det vi ser är nog utfallet av valet. Å ena sidan en osäker parlamentarisk situation som skapar allmän osäkerhet jämfört med när man upplevde att Alliansen hade ekonomin under väldigt bra kontroll, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

”Svårt att kapitalisera”

Han menar även att det märks att det har varit ett stort ­fokus på migrationsfrågan.

– Både genom Sverigedemokraternas framgångar och hur andra politiska aktörer börjat prata i ämnet.

Att intresset för utbildningsfrågan har dalat tror inte Svend Dahl kommer att påverka ­valet i vår nämnvärt.

– De partier som har haft stort förtroende i utbildningsfrågan har haft svårt att ­kapitalisera på den. Social­demokraterna gjorde inget ­vidare val, Folkpartiet gjorde det ­absolut inte och Miljö­partiet gjorde det heller inte. Så det är inte självklart att det får någon betydelse för val­utgången.