Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ingen prövning av skatt för svenskar med inkomster över 37 000

Publicerad 2014-11-24

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas (S) ekonomisk-politiska talesperson.

Det ser inte ut att bli någon ändring av skatten för personer med inkomster över 37 000 kronor i månaden.

Högsta förvaltningsdomstolen väljer att inte pröva frågan om ändrad brytpunkt.

"Förhandsbesked kan inte lämnas för en fråga som enbart rör beräkning av skatt" slår domstolen fast.

För en liten stund sedan meddelande Högsta förvaltningsdomstolen att den inte prövar ärendet om ändrad brytpunkt.

Frågan rör regeringens Reinfeldts planerade skattesänkning för inkomster över 37 000 kronor i månaden som stoppades av de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna förra hösten. En person anmälde den dåvarande oppositionens tilltag, med organisationen Skattebetalarna i ryggen.

Men för en liten stund sedan stod det klart att förvaltningsdomstolen inte prövar ärendet.

"Ansökan avvisas"

I ett utlåtande för en stund sedan skriver man: "Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) finner i sitt beslut att förhandsbesked om inkomstskatt inte kan lämnas för en fråga som enbart rör beräkningen av den skatt som ska betalas och undanröjer därför Skatterättsnämndens beslut."

Med andra ord menar man att det var fel av Skatterättsnämnden att ens pröva ärendet.

Och konstaterar vidare:

"En enskild har ansökt om förhandsbesked beträffande vilken brytpunkt som skulle tillämpas vid beräkningen av statlig inkomstskatt för 2014. Han menade att riksdagens beslut den 11 december inte följt den ordning som anges i riksdagsordningen och att den brytpunkt som beslutats den 20 november var den som skulle tillämpas. Därmed skulle hans skatt beräknas utifrån en brytpunkt om 435 900 kr."

Men förvaltningsdomstolen menar att en sådan prövning inte är möjlig:

Kan komma igen

"En sådan fråga kan inte avse enbart beräkningen av skatt sedan detta underlag fastställts. I detta fall gäller ansökan om förhandsbesked hur inkomstskatten ska beräknas för ett visst år och därmed ska frågan avvisas.

Detta innebär att Skatterättsnämnden beslut undanröjs och att ansökan avvisas. Frågan om vilken brytpunkt som ska tillämpas kan senare komma att prövas i det ordinarie skatteförfarandet."

Dagens besked innebär därmed att brytpunktsfrågan nu är tillbaka på det ursprungliga läget. En ny juridisk process skulle kräva att en ny anmälan görs.

Först när den slutliga skatten för 2014 avgörs kan enskilda överklaga beslutet, som då hamnar i förvaltningsrätten, uppger TT. Då prövas frågan om riksdagens beslut var korrekt eller inte. Det beslutet kan sedan överklagas till Kammarrätten och därefter till Högsta förvaltningsdomstolen.

Förändring av budgetprocessen

Frågan om brytpunkten var mycket stor i riksdagen under hela förra hösten, då det innebar en förändring av budgetprocessen eftersom man bröt ut en del ur budgeten som redan hade behandlats i sin helhet.

Finansminister Magdalena Andersson var ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna förra hösten. Då motiverade hon inställningen med att pengarna behövdes till annat än sänkta skatter för höginkomsttagare.

– Vi behöver investera våra gemensamma resurser i skolan. Inte sänka skatten för mig och andra i Sverige som har de högsta inkomsterna, sa hon bland annat.