Ny bedrägeriliga lurar företag

Publicerad 2014-09-21

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Iphone, ipads, eldningsolja och byggmaterial för ett helt hus.

Genom att använda sig av välkända företags namn har en ny bedrägeriliga kommit över varor för miljontals kronor.

– Det är rätt finurligt, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen har sprängt en stor bedrägeriliga som blåst hundratals företagare.

De har köpt elektronik, byggmaterial och eldningsolja för ett värde av tiotals miljoner kronor.

Polis och åklagare i södra Sverige utreder nu ligan som beställt varor i andra företags namn.

Enligt SVT är det en person som är gripen och fler gripanden väntas ske i både Sverige och andra europeiska länder. Och polisen beskriver härvan som ”en av de största på länge”.

– Det är nationellt bedrägeri med internationella kopplingar, säger Jan Olsson.

”En pall med ipads”

Bluffarna har registrerat hemsidor med namn som liknar välkända storföretag, genom att till exempel lägga till ett ”ab” eller ett ortsnamn i slutet av företagsnamnet har de kunnat skicka ut mejl med det riktiga företaget som avsändare till andra företag.

– I mejlet är det inköpschefer som skriver och han finns ju, han existerar ju i verkligheten. Man säger att man till exempel vill ha en pall med ipads eller 26 kubikmeter olja och att man vill få det utskickat till en viss adress. När företag levererar till företag körs det ut med lastbil och det är någon som möter upp, det är ingen id-kontroll utan man skriver på en skärm, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Falska domännamn

De företag som fattat misstankar vid mejlbeställningen och kollat upp ip-adressen eller domänadressen har hamnat hos det riktiga företaget. Arbetet med att spåra dem som ligger bakom har inte varit helt lätt, ofta har de falska domännamnen registrerats med hjälp av en smart telefon med kontantkort som sedan bytts ut.

Polisen har under utredningens gång gått ut med varningar hos Svensk Handel att vara extra noggranna. Det enda sättet att kontrollera om man blivit lurad är att ringa företaget i fråga.

– Ring Media Markt eller vilka det nu är för att kolla så att de är de som ligger bakom. Men ring inte telefonnumret som står i mejlet, säger Jan Olsson.

Varorna som ligan har beställts har i många fall sålts vidare till andra länder.