Bankkollaps hotar Portugal

Publicerad 2014-07-10

Portugals största börsnoterade bank har på torsdagen fallit med 19 procent och aktiehandeln är helt stoppad.

Och nu ökar oron för en ny bankkris.

Stockholmsbörsen har påverkats av händelsen och fallit med 1,5 procent under dagen.

På eftermiddagen stoppades aktiehandeln med Portugals största börsnoterade bank – Banco Espirito Santo (BES). Tidigare på torsdagen rasade bankens aktiekurs med över 19 procent, skriver TT.

Det har påverkat flera europeiska börser. 

London, Frankfurt och Paris har sjunkit med mellan 0,8 och 1,5 procent – och Lissabon med fyra procent.

Bakgrunden till handelsstoppet uppges vara "betydande problem" hos moderbolaget ESI, som kontrolleras av familjen Espirito Santo.

Problem sedan i våras

Sedan i våras har bankerna i Portugal varit illa ute. Landets centralbank avslöjade att moderbolaget ESI har stora ekonomiska problem och oegentligheter i bokföringen, skriver Dagens Industri.

Det skapade oro.

Bankens vd byttes ut – men centralbanken godkände inte rockaden. En eventuellt scenario är att Portugals regering måste gripa in.

Nu överväger BES huvudägare konkursskydd om de inte hittar en uppgörelse med bankens kreditägare, uppger Dagens Industri.

Aktiestrateg tar nyheten med ro

I dag presenterade också norska banken DNB sin halvårsrapport. Resultatet motsvarade inte förväntningarna. Det och händelserna i Portugal har på torsdagen påverkat Stockholmsbörsen, som vid 17.30-tiden sjunkit 1,5 procent.
Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, tar dagens händelser med ro.

– Jag läser inte in så mycket i det här. Jag tror marknaden letade efter en nyhet.

Han tillägger:

– En viktig sak är att det är sommartider. Många är på semester och det är små volymer som köps och säljs. En liten förändring kan ge påverkan.

Det rapporteras om en ökad oro för en ny bankkris. Hur ser du på det?

– Så långt skulle jag inte dra det. Många bolag i Europa har det visserligen tufft ekonomiskt, även om det lättat lite i Spanien. Men man ska inte läsa in för mycket i det här, säger Magnus Dagel.

I morgon, fredag, och i nästa vecka väntas de flesta stora svenska börsbolag och banker presentera sina halvårsrapporter.
 

Texten uppdateras