Malier röstade under våldsam valdag

TT-AFP TT

Publicerad 2018-07-29

Drygt åtta miljoner malier har fått chansen att fälla sin dom över president Ibrahim Boubacar Keita, i ett eldprov för demokratin i den bräckliga staten. Trots omfattande säkerhetsåtgärder har vallokaler attackerats och bränts ned på flera håll.

Efter en valrörelse kantad av beväpnade attacker öppnade 23 000 vallokaler på morgonen. Trots att 30 000 personer placerats ut för att bevaka säkerheten, rapporteras attacker från landets norra och centrala delar.

I Lafia i Timbukturegionen i norr brände beväpnade män ned en vallokal under natten, och röstningen fick ställas in. Enligt en lokal tjänsteman låg jihadister bakom attacken. "Gud tycker inte om val", ska gärningsmännen ha ropat.

Från landets centrala delar rapporteras flera liknande händelser.

I Kidal i norr avfyrade extremister granater. En exploderade nära en vallokal, men inga människor skadades.

Våldströtta malier

Säkerhet har varit den stora valfrågan i ett land som under flera år härjats av väpnat uppror från separatistrebeller och våld från islamistiska extremister.

Ibrahim Boubacar Keita, ofta kallad IBK, har under sin valkampanj lyft fram fredsavtalet från 2015 som en stor framgång. Det har dock inte hindrat fortsatta blodiga attacker från jihadister och andra våldsyttringar – trots närvaron av 15 000 fredsbevarande FN-soldater och 4 500 franska soldater, samt en regional antiterrorstyrka.

Dessutom tycks en konflikt mellan boskapsskötare och jordbrukare, underblåst av resursbrist och fattigdom, fortsätta eskalera med flera hundra döda i år, enligt FN-siffror.

Oppositionen har anklagat IBK, som fick 78 procent av rösterna i valet 2013, för att ha misslyckats med att stävja våldet.

– Människor vill se förändring. Denna regering var en olycka som vi nu ska glömma, sade presidentens huvudutmanare Soumaïla Cissé under sitt avslutande valmöte i fredags.

Mot korruption

Cissé har uppmanat till fördjupad dialog i samhället och lovat att arbeta mot korruption samt satsa på att stärka sjukvård och utbildning för att främja utveckling. Han anser också att regeringen måste anstränga sig mer för att uppfylla fredsavtalet.

Enligt bedömare spås dock IBK dra det längsta strået. Han kan luta sig mot relativt stabil ekonomisk tillväxt under sitt styre, med en god export av guld och bomull.

Valdeltagandet på morgonen var lågt.

Preliminära resultat väntas inom två dygn. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra valomgång den 12 augusti.