Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Personnumren slut

Uppdaterad 2016-04-08 | Publicerad 2016-04-06

Över 2500 svenskar har fått påhittade födelsedagar. Anledningen är att Skatteverket har slut på personnummer.

– Vi avråder andra länder från att införa ett sådant system som vi har i Sverige, säger Ingegerd Widell på Skatteverket till Dagens Nyheter.

Skatteverket tänker lägga ner elva kontor runt om i landet och centralisera verksamheten.

Tidningen rapporterar att ett stort antal datum har slut på kombinationer för de fyra sista siffrorna. Detta gör att 2561 individer istället fått personnummer med födelsedatum som inte stämmer överens med det verkliga.

Om ett datum är fullt får man nästa

Enligt Dagens nyheter handlar det inte om nyfödda, då det föds färre per dag än antalet sifferkombinationer som finns tillgängliga för just det datumet. Istället handlar det om nya svenska medborgare som kommer från länder där folkbokföringen inte är så utvecklad. Där finns till exempel en överrepresentation kring 1 januari och 1 juli.

– Om födelsedagen är den 1 januari och det är slut så får man i stället sätta den 2 januari. Blir det slut på andra januari, får man sätta tredje...och så vidare, säger Ingegerd Widell på Skatteverket till DN.

– Men det är klart – vad gör vi om det tar slut på en hel månad? Vi håller nu noga koll på detta.

DN skriver också att bristen på personnummer blivit akut eftersom varianter av de fyra sista siffrorna är begränsade eftersom de innehåller information om kön, samt en kontrollsiffra.

Följ ämnen i artikeln