Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Satsa på en kamin i höst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24

Drömmer du om en brasa hemma? Vi har letat upp 28 kaminer och öppna spisar som kan lysa upp din vinter.

Fem saker att tänka på inför ditt braskamin-köp:

1. Placering

Var vill du ha kaminen? Kontrollera att platsen uppfyller alla krav på ventilation, brandsäkerhet och bärighet. Måste golvet förstärkas?

2. Välj kamin

Hur stor ska den vara och var ska ni dra rökkanalen? Diskutera frågorna med en fackman.

3. Bygglov 

Ta reda på om den önskade lösningen kräver bygglov eller bygganmälan i din kommun. Bor du i bostadsrätt tar du kontakt med föreningens styrelse.

4. Installation 

Är du inte fackman, ta reda på vilka installationsregler som gäller eller anlita någon i branschen som dessutom tar på sig ansvaret för att braskaminen varken läcker ohälsosamma gaser eller onödig energi.

5. Besiktning

Alla installationer av eldstäder måste besiktigas. Kontakta den lokala skorstensfejarmästaren.

Rena glas är kvittot på att kaminen fungerar som den ska. Även röken visar hur det står till:

Svagt vit och genomskinlig – förbränningen fungerar perfekt.

Kompakt vit rök – förbränningen fungerar men veden är för blöt.

Mörk, stickande rök och sotiga glas – varning! Ta reda på vad som är fel. Ofta är lufttillförseln för dålig.

Priset: Det tillkommer nästan alltid några extra tusenlappar utöver priset för kaminen – för installation, extra rör, skorsten, gnistplatta. Kolla med leverantören vad som gäller och vad som ingår i priset.

Verkningsgrad: Med verkningsgrad menar man hur stor del av vedens energiinnehåll i procent som omvandlas till värme. Mellan 70 och 85 procent är bra värden för hemmaspisar.

CO-värde: Ett mått på hur mycket koloxid som släpps ut vid eldningen. En braskamin måste ha ett CO-värde på max 0,3 procent för att bli godkänd. För att bli

Svanenmärkt krävs 0,2 procent.

Cecilia von Mentzer

Följ ämnen i artikeln