Marit Paulsens vädjan: Lämna jobbet hemma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Marit Paulsen och maken Sture framför husvagnen.

Det går bra för Marit Paulsen. Men hur slappnar vår nygamla representant i Europaparlamentet av? Hennes bästa semestertips - ta med bra leksaker till barnen. Och gör inte så himla mycket.

Marit Paulsen och hennes familj gjorde husvagnspremiär 1973. Med ett ”ägg”, en klassisk husvagn från Wolkswagen, fasthakad på en av dåtidens häftigaste sportbilar, en Volvo P1800.

– Vi måste ha sett ut som ett mycket roligt ekipage, säger Marit Paulsen.

Sen dess har det blivit en hel del sommrar i husvagnen, som bytts ut mot en modernare variant. Nu för tiden används den mest vid jobbresor till Stockholm. Vad tycker då husvagnsexperten att man ska tänka på innan man ger sig ut på vägarna?

– Ta inte med för mycket saker. Och för dem som reser med barn, gnäll inte på dem. Ge barnen något roligt att leka med och låt dem göra det. Tvinga dem inte att titta på saker som de inte är intresserade av, de upplever saker ändå. Jag gjorde det felet själv, det var Gameboy som gällde för mina barn och jag försökte få dem att sluta, berättar Marit Paulsen.

Sjumilaskogen runt knuten

Själv spenderar hon sin lediga tid hemma. Med sjumilaskogen och bra svampmarker runt knuten känner hon inget behov att åka iväg.

– Men jag kan rekommendera alla strandkanter på västkusten. Förra sommaren var jag tillsammans med mina barnbarn, som var 5 och 7 år gamla då, och fiskade krabbor. Erik påpekade att ”mormor, man kan inte fiska krabbor, man fiskar fiskar och krabbar krabbor”. Om man lyssnar till barn har de ett fantastiskt adekvat språk.

Även tanter vill krabba krabbor

– Det bästa med semestern är att man får vara barn själv. Det är roligt för tanter som mig att krabba krabbor och att plocka blåbär i skogen och äta dem med lite gräddmjölk.

Men det viktigaste av allt är enligt Marit att slappna av och lämna allt jobb hemma.

– Jag vädjar till alla barnfamiljer, lämna alla krav hemma. Låt semestern vara ambitionslös. Våga njuta, våga vara. Vi har ju så bra vatten i Sverige, i våra sjöar, älvar, hav och åar kan man bada i vatten av drickskvalitet. Vattnet och den höga himlen är underhållning nog. Gör inte för mycket, se inte för mycket, säger hon.

”Vi tror vi måste göra så förbannat mycket”

Trenden med att ta lektioner i meditation eller betala för dyra lerinpackningar ger Marit Paulsen inte mycket för.

– Vi tror att vi måste spa:a och detoxa. Att vi måste köpa och göra så förbannat mycket, när vi egentligen bara behöver vara en stund. Om det nu är så att det blir lite pengar över för att vi kan slappna av istället för att köpa oss den där studen av vila så tycker jag man kan ge pengarna till Läkare utan gränser istället.