Expertens tips: Så väljer du camping

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-28

Bertil Persson och hans kollegor har koll på landets campingplatser. Förra året besökte de 431 campingar och kontrollerade allt från trubadurer till toaletter.

- I år är det ju ett nytt system som gäller, så förra året var vi fyra stycken som åkte runt till sammanlagt 431 campingar och bedömde dem enligt en den nya klassificeringen, säger Bertil Persson på Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, SCR.

I sommar är det premiär för det nya systemet, där varje campingplats får ett betyg i fem olika klasser. Bertil och de andra som åkt runt och kontrollerat anläggningarna har satt betyg efter miljö, hygien, service, rekreationsmöjligheter och aktiviteter. Allt sammanfattas sen till ett betyg där varje plats får en till fem stjärnor.

Körde över 1500 mil

För Bertil och hans kollegor var det ett stort arbete som skulle betas av under sommaren. Varje dag besökte de 2-3 campingar var och på varje ställe ska alla utrymmen inspekteras och bedömas.

- Jag körde nog i alla fall 1500 mil under några månader, men jag körde i Mellansverige. Den som åkte runt och besökte anläggningarna i Norrland samlade nog ihop betydlig fler mil, berättar Bertil.

Eftersom Bertil Persson kört runt i husbil när han jobbat blir det inte mycket camping på fritiden, men han har bara gott att säga om sitt jobb.

- Man får se så mycket. Det finns inga två campinganläggningar som är lika, alla är unika. Dessutom ligger de ju på väldigt attraktiva platser i landet, så man får se väldigt många fina ställen.

SCR har gjort bedömningar av campingar under många år. Bertil Persson har jobbat med kvalitetsbedömningar sen 2002.

- I vanliga fall besöker vi varje anläggning minst en gång var tredje år eller när campingen själv vill att vi ska komma. Om de till exempel gjort en satsning eller förbättrat något sen vi var där sist. Eftersom det är första året för det här nya systemet så besökte vi alla förra året, säger han.

Så väljer du campingplats

Klassificeringen är till för att det ska bli lättare att välja rätt, oavsett vad man vill prioritera. Tanken är att det ska ge en bred bild för alla behov.

- Tänk efter vad just du har för behov. Varje camping har sin egen profil, så tänk efter om det är viktigast för er med barnaktiviteter, restauranger eller bra servicebyggnader med duschar. Då blir det lättare att välja.

- Varje person har egna önskemål, men det kan också vara viktigt att tänka på vad man vill med just den här resan. Är du sugen på en äventyrsresa eller på att sola och bada?

- När du har varit på en camping, kolla gärna vad den har fått för bedömning. På det sättet kan det vara lättare att veta vad du kan vänta dig av andra campingar som bedömts enligt det nya systemet.

ANNONS