Hans popularitet har minskat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-29

Obama har tappat 20 procent

Förtroendet för Barack Obama har sjunkit sedan han flyttade in i Vita huset.

Sex av tio amerikaner ger den nya presidenten godkänt.

Med amerikanska mått är det ändå en hög siffra.

”Yes we can” och ”Change we need”. Barack Obama rabblade sina slogans som mantran under två års valkampanj och han byggde upp förväntningarna på sig själv till nästan omänskliga proportioner.

Tappar mark

När han i januari i år installerades i Vita huset var hans popularitet rekordhög. Hans så kallade approval points låg på 83 procent. Vid 100 dagars-summeringen har den siffran sjunkit rejält. I dag ger bara 60 procent av amerikanerna betyget godkänt till Obama, visar en mätning av Real Clear Politics.

– Jag tror att det kan finnas en viss besvikelse hos vissa amerikaner. Insikten börjar landa att han inte är frälsaren, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Sedan den fjärde november förra året har den amerikanska ekonomin fortsatt att rasa. Barack Obama sa så sent som i förra veckan att han skådat de första signalerna om en ljusning, men samtidigt närmar sig arbetslösheten i USA rekordnivåer.

Enar inte landet

– Dessutom har han inte lyckats i sin ambition att ena nationen, från många republikaner ljuder kritiken allt högre, säger Wolfgang Hansson.

Han tror att uppdelningen snart kommer att ge Obama problem i kongressen.

– Obama sträckte ut en hand till republikanerna, men de har inte riktigt tagit den. Han lyckades få igenom stimulanspaketet i kongressen, men den är fortfarande väldigt uppdelad i vi och dom.

”En smekmånad”

En historisk tillbakablick visar att så gott som alla presidenter har tappat popularitet under de första dagarna vid makten.

John F Kennedy är den som behållt sin popularitet bäst. Efter 100 dagar i Vita Huset hade han 83 procent i approval points.

– Obamas 60 procent är fortfarande en hög siffra. Jämför dem med George W Bushs popularitet som på slutet var nere på 30 procent, säger Wolfgang Hansson.

Han tror att Obamas popularitet kan minska ytterligare något. Trots finanskrisen har Obamas första tid vid makten varit något av en smekmånad.

– Han har inte riktigt börjat synas i sömmarna än. Jag var på presskonferensen i London i samband med G20-mötet. Då fick han till och med applåder av journalisterna.