Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tolv misstänkta al-Qaida- terrorister gripna i England

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

Tolv personer som misstänks ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida greps i dag i sydvästra England – efter en fadäs av anti-terrorchefen Bob Quick.

De gripna tros ha planerat en av de största terroraktionerna på flera år.

Ett flertal polisräder genomfördes på platser i sydvästra England i dag, och 12 personer som misstänks ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida kunde gripas.

Men att räderna genomfördes nu, och inte senare som planerat, berodde på ”en blunder” av Bob Quick, chef för Englands anti-terrorenhet inom polisen, enligt nyhetssajten Sky News.

Hemliga dokument fångades på bild

Bob Quick ska i morse ha informerat högt uppsatta inom den brittiska myndigheten om sina planer. När han klev ur sin bil innan mötet fotograferades dock Quick med en pärm under armen – och ett hemligstämplat dokument med på bilden väl synlig information om planerna på en anti-terroraktion.

Största terroraktionen på flera år

Efter fadäsen tvingades anti-terrorenheten omedelbart sätta sina planer i verket innan informationen nådde de misstänkta.

Räderna genomfördes i Manchester, Chetham Hill, Liverpool och Lancashire.

Enligt uppgifter till Sky News misstänks de tolv gripna personerna ha planerat en av de största terrordåden på flera år.