Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ny rättegång kan fria Amanda Knox

Uppdaterad 2011-09-25 | Publicerad 2011-09-24

Men åklagaren vill att hon döms till livstid för Halloweenmordet

2010 dömdes Amanda Knox till 26 års fängelse för Halloweenmordet i Italien.

Domen överklagades, och Knox försvar hävdar att bevisningen mot henne brister.

Åklagaren vill att straffet skärps, och Knox döms till livstids fängelse.

Det var i november 2007 som brittiska utbytesstudenten Meredith Kercher, 22, hittades mördad i sin säng i italienska Perugia efter en Halloweenfest. Hennes hals var avskuren och hon var delvis klädd i sin Halloweenkostym – en vampyrdräkt.

Amerikanska Amanda Knox, då 23, och hennes 25-årige italienska pojkvän Raffaele Sollecito greps misstänkta för medhjälp till mordet på Kercher. Amanda var vän och rumskamrat med Meredith.

Dömdes till långa straff

I december 2010 dömdes paret till 26 respektive 25 års fängelse. Redan tidigare hade en tredje person, Rudy Guede, dömts till 30 års fängelse för mordet.

Åklagarens linje har varit att de tre – Knox, Sollecito och Guede – var höga på narkotika och försökte tvinga Kerchner att delta i en sexlek, som spårade ur i våld och slutligen mord.

Knox och Sollecito har hela tiden hävdat att de är oskyldiga.

Domen överklagades

Domen överklagades, och Knox advokater kämpar nu för att få henne frisläppt.

Två av rätten utvalda experter som gått igenom bevisningen har kommit fram till att dna-bevisningen inte behandlats på ett korrekt sätt.

– De två experterna har sagt bevisen förmodligen har kontaminerats, och att dna-testerna inte levde upp till den internationella standarden, säger Ted Simon, Amanda Knox advokat, till ABC.

Detta är nu Amanda Knox och försvarets stora hopp.

Bh-spänne bland bevisen

Enligt ABC gäller det bland annat dna som har hittats på en kökskniv som troligen är mordvapnet; Knox dna på skaftet och Kerchers på bladet. Sollecitos dna har hittats på ett spänne till Kershers bh – och åklagarna menar att det inte kan ha hamnat där vid något annat tillfälle än under mordet.

Spännet hittades inte förrän sex veckor efter mordet, och experterna säger att det då hanterades av flera av teknikerna, innan det stoppades ner i en plastpåse – och att spännet förmodligen har kontaminerats av alla som hanterade det.

Dna-bevisningen har varit viktig i fallet, eftersom något motiv till mordet aldrig hittats.

Men åklagarna tror inte på experterna.

Kräver livstids fängelse

Under åklagarnas slutplädering på lördagen valde de att kräva att både Knox och Sollecitos straff i stället skärps till livstids fängelse.

Nästa vecka ska försvaret hålla sin slutplädering, som kommer att avslutas med att Knox och Sollecito talar till rätten.

Om rätten går på försvarets linje så kommer Amanda Knox och Raffaele Sollecito omedelbart att släppas fria. Domen väntas komma i början av oktober.