Usla skolor kan få böter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-28

Ny strategi från Skolinspektionen

Den som driver en skola ska kunna bötfällas om inte skolan lever upp till skollagens krav, anser Skolinspektionens generaldirektör. Ett krav som lärarfacken drivit i åratal.

Ann-Marie Begler.

”Tyvärr kan jag konstatera att långt ifrån alla elever får den utbildning som de faktiskt har rätt till”, skriver Skolinspektionens tillträdande generaldirektör Ann-Marie Begler på Dagens Nyheters debattsida.

Den nya inspektionsmyndigheten, som startar verksamheten nu på onsdag, är mer resursstark än tidigare, har fler inspektörer och ett tydligare uppdrag. Den ska inte släppa taget utan komma tillbaka tills bristerna är åtgärdade, lovar Ann-Marie Begler.

”Rimligt”

Hon efterlyser också ”mer kraftfulla verktyg för att hävda skollagens krav” och skulle vilja ha möjlighet att använda vite för att tvinga skolhuvudmännen att åtgärda brister i skolan. Lärarfacken har i flera år förespråkat sådana sanktionsmöjligheter och välkomnar Ann-Marie Beglers utspel.

– Det tycker vi är bra. Staten måste kunna ta kommuner som inte sköter sina åtaganden i örat. Vi har en läroplan som gäller för alla, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, till TT.

Förslaget får stöd även från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Jag tycker att det är rimligt med ett vitesföreläggande som en sista utväg när det gäller skolhuvudmän som inte försöker förbättra sin verksamhet. Men det måste finnas ett tydligt regelverk kring hur sådana viten kan utdömas, säger Maria Stockhaus, ordförande i SKL:s utbildningsberedning.

Förslag i höst

I arbetet med en ny skollag överväger regeringen vilka olika former av sanktioner som ska finnas mot skolhuvudmän som inte sköter sig. Om just vitesföreläggande ska ingå eller inte är ännu beslutat, uppger skolminister Jan Björklunds pressekreterare Anna Neuman för TT. Ett förslag ska presenteras under hösten.

TT sökte förgäves Ann-Marie Begler under söndagen.

TT