Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

USA avslöjar nu soldatens identitet

Publicerad 2012-03-17

Amerikansk militär har avslöjat identiteten på den soldat som misstänks för massakern på 16 afghanska bybor förra söndagen.

Han heter Robert Bales är 38 år och tvåbarnsfar, skriver New York Times.

Den amerikanska soldaten Robert Bales misstänks för massakern på 16 afghaner.

Enligt amerikanska militären har förste sergeant Robert Bales tjänstgjort tre gånger i Irak innan han skickades till Afghanistan, där han misstänks ha begått en massaker på 16 afghanska bybor.

Flyttats till USA

Fram till i fredags har all information om Bales hållits strikt hemlig. Enligt Pentagon var det för att kunna garantera både hans och hans anhörigas säkerhet.

Bales, som tidigare satt fängslad i Kuwait, har nu flyttats till USA och sitter nu i en isoleringscell på militärbasen Fort Leavenworth i Kansas.

Nu väntar åtal i en amerikansk militärdomstol.

Familjen i säkerhet

Tidigare i veckan fördes också mannens fru och två barn från hemmet i Lake Tapps i Washington till militärbasen Lewis-McChord, Bales hemmabas.

Enligt Bales advokat tog han värvning i armén strax efter terrorattackerna den 11 september 2001. Under sina tre tidigare utlandsuppdrag har han skadats tre gånger.

Motivet oklart

Motivet till morden på de afghanska byborna är fortfarande oklart. En anonym myndighetskälla uppgav på torsdagen att Bales hade druckit alkohol före attacken och att han kan ha haft äktenskapsproblem. Hans advokat John Henry Browne ifrågasätter dock uppgifterna och ger en annan bild av upprinnelsen.

Ville inte tillbaka

Han säger att Bales dagen före skjutningen sett en annan amerikansk soldat förlora benet efter att ha klivit på en mina. Enligt honom var Bale dessutom missnöjd med att åter bli skickad till Mellanöstern, något som han trodde att han skulle slippa.

– Jag tror att det vore rimligt att säga att han och familjen inte var glada att han skulle tillbaka, säger Browne till New york times.

Sköt och knivskar

Det var tidigt på morgonen förra söndagen som Bales lämnade sin stridspost i distriktet Panjwai i Kandaharprovinsen. I två närbelägna byar sköt och knivskar han 16 bybor, varav nio var barn. Alla dog.