Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag jobbar tills jag torkar ihop”

Publicerad 2012-05-01

De gamla S-höjdarna ligger inte på latsidan

En är flygbolagsdirektör, en läser teologi och en annan målar spretig konst.

De gamla S-höjdarna ­vägrar ligga på latsidan – även när det inte är första maj.

– Jag kommer att fort­sätta arbeta tills jag torkar ihop, säger Kjell-Olof Feldt.

Läste budgetbladet 1984 var Kjell-Olof Feldt finansminister. Här läser han Aftonbladets extrabilaga – Budget­bladet som handlade om bara en sak – Feldts budget.

Arbetarrörelsens viktigaste dag är här. Runt om i landet laddar många socialdemokratiska veteraner för att tala eller sluta upp i första maj-tåget.

– Det ska bli kul att bara gå med i tåget i Stockholm, ­oftast har jag varit runt och talat i olika städer, säger ­före detta finansministern Bosse Ringholm, 69.

Fri från tvång

Som så många andra tongivande socialdemokrater är han fortfarande politiskt ­aktiv – men njuter av en tillvaro fri från tvång och fylld med idrott.

– Halva veckan ägnar jag åt olika uppdrag, den andra halvan gör jag som jag vill, säger han.

Kjell-Olof Feldt, 80, har använt sin tid efter det politiska rampljuset till att skriva böcker. Bara i år har han gett ut två stycken, i den senaste ger han svar på tal om vad som gått snett för partiet de senaste åren. Kontentan är att partiet nu måste ta itu med de stora frågorna och tona ner utspelen.

– Det största problemet är alla lösa formuleringar. Ut med kommunikatörerna och in med analytikerna, säger han.

Svårt att ta det lugnt

Trots att pensionsåldern sedan länge är uppnådd tänker han inte trappa ner.

– Reinfeldt talar om att man ska arbeta tills man är 75 och det har jag ju levt upp till. Men en sak har jag lärt mig, det är en illusion att ­alla älskar att arbeta, många värdesätter andra saker i livet. Men jag har svårt att ta det lugnt, just nu letar jag efter ett nytt projekt, säger han.

Kjell-Olof Feldt, 80, tidigare bland annat vice statsminister och finansminister

Bor i Nacka tillsammans med hustrun Birgitta von Otter och deras tre västgötaspetsar, Alex, Valle och Ruben. Lämnar sitt uppdrag som ordförande i Friskolornas riksförbund, skriver böcker och artiklar. Aktuell med boken ”En kritisk betraktelse om socialdemokratins seger och kris”.

– Jag hoppas att folk inom partiet läser boken och reflekterar. Det finns en del att fundera över vad som har hänt med socialdemokratin under många år, säger han.