Smugglat apkött – en delikatess

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Regeringen vill satsa på att bekämpa smugglingen av hotade djurarter

Handelsminister Ewa Björling vill se ett slut på den illegala smugglingen av vilda djur, bland annat apor.

Apkött från Afrika har blivit en exklusiv delikatess på krogar i Europa och USA. Och levande apor smugglas illegalt i trånga burar till Mellanöstern och Östeuropa.

Nu satsar den svenska regeringen två miljoner på att bekämpa djursmugglingen.

– Efter droger och människor är djur den största illegala handelsvaran. Detta är ett jätteproblem, säger handelsminister Ewa Björling (M), som på söndagen kallat till pressträff på Skanseakvariet i Stockholm.

Smugglas levande

Regeringens satsning ska hjälpa till att stärka upp världstullorganisationen, WCO, och är öronmärkt för ett projekt som i första hand riktar sig mot smuggling av apor.

Chimpanser, gorillor och andra apor och halvapor smugglas levande för att användas på cirkusar men även för att bli husdjur till privatpersoner.

Korruption i tullen

Apkött har även blivit en exklusiv delikatess som framförallt central- och västafrikaner som lever utomlands efterfrågar. Det förekommer bekräftade fall där apkött serverats i bland annat Belgien, England och USA.

Ewa Björling vill bland annat att oberoende experter ska kontrollera att tullarna i de hårdast drabbade afrikanska länderna sköter sin uppgift.

– Det stora problemet är korruption och mutor, säger hon.