Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vinner kriget med pengar från opium

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-26

Talibanerna vinner kriget i Afghanistan.

Anledning: den enorma opiumhandeln och illegala vapen.

– Det går inget vidare just nu för amerikanerna, säger Magnus Norell, forskare på terrorism.

Den elfte september 2001: Al Qaeda kapar fyra amerikanska passagerarplan. Två av dem kraschas in i World Trade Centers tvillingtorn i New York.

Den hittills värsta terrorattacken mot väst var ett faktum.

Några veckor senare, den 7 oktober – invaderar amerikanska styrkor Afghanistan, på jakt efter Osama bin Laden och hans Al Qaeda, som opererar i landet bland de styrande Talibanerna.

Kriget blir inledningsvis kort, Talibanerna blir krossade av de amerikanska styrkorna och NATO.

Men redan då lovade talibanledaren Mullah Omar att kriget inte var över – utan att de skulle återvända starkare.

Och sedan 2006 har hotet blivit ett faktum. Talibanerna har återkommit i allt större styrka efter att byggt upp sig igen genom att söka skydd i de otillgängliga bergsområdena som gränsar till Pakistan, som styrs av olika klaner.

Här har de även allierade i den pakistanska talibanrörelsen.

Gerillakrigare

USA och de allierade länderna står nu mot välorganiserade gerillakrigare.

Som attackerar genom bakhåll, vägbomber och självmordsattacker.

Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism och konflikter i Asien, anser att kriget håller på att glida de allierade styrkorna ur händerna.

– Det kommer att misslyckas av det skälet att man inte har resurser för att tillräckligt hårt besegra dem militärt. Och sedan är det inte koordinerat tillräckligt mellan de amerikanska och Afghanska styrkorna, säger han.

Tusentals döda

Hittills har nästan 1000 amerikanska soldater dött i kriget, runt 300 brittiska soldater och nära 400 från alliansen. Nästan 7000 Afghanska styrkor har satt livet till.

Den tillsatta regeringen i landet är svag och inte ens i huvudstaden Kabul kan säkerhetens garanteras.

Och droger har blivit Talibanernas största inkomstkälla. Afghanistan står i dag för 93 procent av världens opiumproduktion.

– Det har blivit en oerhört viktig inkomstkälla, dels för Talibanerna men även andra kriminella som är inblandade i handeln Det är ett präktigt misslyckande att droghandeln har vuxit så pass mycket sedan kriget började, säger Magnus Norell.

Pakistan är skakat

Grannlandet Pakistan i sin tur är skakat av de egna Talibanerna, Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) som är starka inom klanområdena i landet.

De vill ha fortsatt självstyre i området, störta regimen i Islamabad och har band till Talibanerna i Afghanistan, även om de har delvis olika mål.

Pakistan har hittills inte lyckats vinna kriget mot de egna Talibanerna.

– Den Pakistanska säkerhetstjänsten har delvis närt dem vid sin barm. Men TTP kan nog inte vinna mot regimen, men de kan göra landet politiskt ostabilt genom sina attacker. Och det har de delvis lyckats med, säger Magnus Norell.

Enligt honom är det stora problemet nu i kriget mot Talibanerna i Afghanistan och Pakistan att det inte finns en strategiskt tanke om vad man vill uppnå.

Och i december förra året beslutat president Barack Obama att skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan. Till ett krig som Talibanerna inte har några planer på att ge upp.