Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Madeleines resa till USA hotad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-21

Hovet anordnade i går statsrådslunch med biståndsminister Gunilla Carlsson på slottet. In i det sista var det oklart om Madeleine skulle komma. Hon dök till slut upp tillsammans med Victoria och Daniel – utan Jonas Bergström.

Efter kärlekskrisen planerar Madeleine att fly till USA.

Men vulkanutbrottet på Island hotar hennes resa.

– Vi tar en dag i sänder, säger hovets presschef Nina Eldh.

Prinsessan planerar att lämna Jonas Bergström och Stockholm bakom sig. På lördag har hon sina första officiella åtaganden för Childhood foundation i New York. Det innebär att hon måste lämna Sverige senast på fredag.

– Men i nuläget vet vi inte om vulkanen på Island kan ställa till problem, säger Nina Eldh.

Enligt de senaste rapporterna väntas askmolnet dra norrut längre fram i veckan vilket öppnar upp för flyg till USA. Men prognosen är osäker.

– Det här är en resa som är planerad sedan länge, men det får utvisa sig vilken dag hon kommer iväg, säger Nina Eldh.

Fram till avresan har Madeleine plikter att sköta hemma i Sverige. Samtidigt som uppgifterna om Jonas Bergströms otrohet spreds över världen i går närvarade prinsessan när hovet anordnade statsrådslunch med biståndsminister Gunilla Carlsson på Slottet.

Jonas inte med

In i det sista var det oklart om Madeleine skulle dyka upp. På hovets hemsida meddelades det under förmiddagen att hon inte skulle närvara. Men till sist dök hon upp tillsammans med Victoria och Daniel Westling.

Jonas Bergström var inte med.

– Det var en informationslunch av den typ som kungen har med alla statsråd. Ibland är även kungabarnen närvarande.

Madeleine och Jonas har inte synts tillsammans i offentliga sammanhang sedan 11 december. Prinsessan planerar att vara i USA i närmare tre veckor och missar därmed kungens födelsedag nästa fredag.