Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

25 personer kommer att dö i helgtrafiken

Publicerad 2012-12-17

Vi närmar oss en av våra största trafikhelger. Föraren i olyckan på bilden klarade sig med lindriga skador.

Under de kommande storhelgerna kommer 25 personer dödas och 975 skadas i trafiken – det visar en kartläggning gjord av Motormännen.

En av de mest olycksdrabbade vägarna är E20.

– Det är en mycket farlig väg, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

Kartläggningen som Motormännens tidning Motor har gjort bygger på ett snitt de senaste tio åren. Flera av olyckorna förväntas inträffa på några av Sveriges farligaste och hårdast trafikerade vintervägar.

"Bygga mitträcken räcker långt"

En av de farligaste vägarna i Sverige är E20 genom gamla Skaraborgs län.

– Den är hårt trafikerad, det finns många dåliga avsnitt och väldigt mycket tung trafik kör på vägen, säger Maria Spetz.

Hon tycker det är konstigt att det inte satsas mer på de sämsta vägarna i Sverige.

– Det är märkligt att vägarna inte prioriteras. Att bygga mitträcken räcker långt. Det är det mest ekonomiska sättet att få ner antalet dödsolyckor, säger hon.

Två miljoner personer på vägarna

Enligt beräkningar från försäkringsbolaget If befinner sig runt två miljoner människor ute på de svenska vägarna under julhelgen. Ungefär 70 % av resorna görs med bil när semesterfirare ska besöka släkt och vänner.

Många av resorna sker på vägar som inte är mötesseparerade, dessutom är flera av vägarna som trafikeras under jul- och nyårshelgen inte anpassade för en så pass stor trafikmängd.

I Dalarna, Jämtland, Härjedalen och Västerbotten finns flera av de olycksdrabbade vägarna - till exempel E16, E14 och E12 där trafiken ökar kraftigt under jul- och nyårshelgen.

Motorvägarna säkrast

Där det är möjligt att välja motorvägar eller 2+1-vägar så ska man göra det. På mötesseparerade vägar är risken för svåra olyckor betydligt mindre, uppger Motormännen.

– Motorvägarna är de absolut säkraste vägarna, säger Maria Spetz.

För att minska riskerna i jul- och nyårstrafiken så rekommenderar Motormännen att man planerar sin resa noga och inte kastar sig in i bilen direkt efter jobbet. Det finns flera saker man kan göra för att minska riskerna att råka ut för en trafikolycka.

– Börja resan i tid, håll hastighetsbegränsningarna och anpassa hastigheten till rådande väglag. Se dessutom till att hålla avstånd på vägen och ta pauser. Det är ingen merit att sträckköra 50 mil, säger Maria Spetz.