Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så ska de rädda Hawkings röst

Publicerad 2013-01-24

Världskända fysikern får allt svårare att kommunicera

Stephen Hawking är en av vår tids mest kända vetenskapsmän.

Och tiden är precis vad som inte räcker till för honom då hans sjukdom gör hans kommunicerande allt mer långsamt.

Det ska företaget Intel ändra på – med helt ny teknik.

Trots att han lider av nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS) har Stephen Hawking kunnat arbeta som en av våra mest ansedda forskare de senaste 50 åren.

Till hjälp har han haft den allra senaste tekniken.

Blivit långsam

Under de senaste tio åren har han kunnat ”prata” genom att med kinderna skapa ord och meningar en bokstav i taget, då en dator läst av hans rörelser. Hans ord har sedan lästs upp av en röst som kommit att förknippas med just honom.

De senaste åren har Hawking, nu 71, blivit långsammare och kan bara skapa drygt ett ord i minuten, skriver Scientific American.

Under en elektronikmässa uppgav företaget Intels chefsingenjör Justin Rattner att det finns fler ansiktsrörelser hos Hawking man kan utnyttja för att bättra på tekniken. Rattner hoppas att fysikgeniet i framtiden ska kunna använda morsealfabetet.

– Det skulle bli en enorm förbättring, säger Rattner.

Teknik kan hjälpa andra

Sedan slutet av 90-talet har Intel levererat tekniken som hjälpt Hawking att kommunicera och om den nya tekniken utvecklas som man hoppas kanske Hawking snart kan prata i hastigheter av fem eller till och med tio ord i minuten.

– Fram till nyligen så fungerade inte tekniken bra nog för att göra en sådan som Stephen nöjd, som vill kunna föra fram mycket information.

Förutom kindrörelser ska den nya tekniken kunna läsa av Hawkings mun och ögonbryn samtidigt som signaler skickas till datorn.

Arbetet med tekniken hoppas företaget kunna hjälpa i sin forskning för att få fram nya verktyg som i framtiden ska kunna hjälpa andra äldre och handikappade som har svårigheter att göra sig förstådda.