Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

10-åring plågades under andeutdrivning

Publicerad 2013-01-18

Föräldrarna åtalas för grov misshandel

Den 10-åriga flickan ansågs besatt av onda andar.

Hon misshandlades och plågades så svårt att hon kräktes blod.

Nu åtalas föräldrarna för grov misshandel och olaga tvång.

Familjen i Borås uppmärksammades av socialtjänsten när föräldrarna 2008 ansökte om bidrag för att kunna åka till sitt hemland och utföra en andeutdrivning på sin dotter.

I april 2012 anhölls mannen och kvinnan, 37 och 29 år, av polisen men båda nekade till brott. De uppgav att det inte fanns några problem i familjen förutom det att dottern var en häxa, besatt av onda andar.

Slag och sparkar

Nu åtalas pappan för grov misshandel och mamman för medhjälp för att de 26 februari 2007 gett flickan flera slag och sparkar i ansiktet och på kroppen och orsakat henne smärta, blodfyllda kräkningar och medvetslöshet.

Föräldrarna åtalas också för olaga tvång eftersom de  vid ett tillfälle tvingat flickan att dricka upp en blandning av rengöringsmedel, vatten och hennes egen urin och genom detta orsakat henne kräkning.

Den tredje åtalspunkten är försök till grov misshandel och olaga tvång och gäller ett tillfälle när föräldrarna hållit fast sin dotters armar och ben och med elektrisk utrustning försökt ge henne elstötar i munnen. Vid tillfället har de mot flickan uttalat ett dödshot som, enligt kammaråklagaren Daniel Larson, "varit ägnat att hos målsäganden framkalla allvarlig fruktan för den egna personliga säkerheten".

Skada tryggheten och tilliten

Åklagaren skriver också:

"Gärningarna har i sin helhet präglats av stor hänsynslöshet och varit ett led i en upprepad kränkning av (flickans namn) på grund av tro att hon var en häxa. (Flickans namn) har varit särskilt skyddslös och haft svårigheter att värja sig mot kränkningarna som skett av närstående i hennes hemmiljö där hon ska känna sig trygg och få omvårdnad. Brottslighet har således sammantaget varit ägnad att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i hennes förhållande till närstående."

Flickan placerades sedan socialtjänsten uppmärksammat fallet i ett familjehem.