Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svensk ensamseglare skjuten med tre skott

Publicerad 2013-02-19

Ensamseglaren Peter, 73, rånades och sköts med tre skott. Nu vårdas han på sjukhus i Cartagena.

Den svenska ensamseglaren hade just tagit ut pengar för att lämna hamnen i Colombia.

Då slog rånarna till och sköt honom med tre skott.

Han vårdas nu på intensivavdelning men hans skador är inte livshotande.

Peter, 73, har seglat sedan mitten av 1990-talet och har flera gånger besökt kusterna vid Colombia och Panama.

Efter att ha legat i hamnen Manzanillo i colombianska Cartagena en månad i väntan på att båten skulle renoveras gick han i måndags för att ta ut pengar på banken för att betala avgiften till varvet.

Planen var att fortsätta resan när avgiften var betald.

– På väg tillbaka kom en man bakifrån och slet tag i väskan. Han försökte hålla emot men då kom en annan man på motorcykel och sköt honom med tre skott, säger vännen Sylvia Holmvall.

Sköts i halsen och i buken

Skotten träffade i halsen och i buken, enligt Sylvia Holmvall. Han fördes till sjukhus och vårdas nu på intensivavdelningen.

– Vi träffade honom i går kväll och kunde prata med honom. Det verkade skapligt och enligt läkare skulle det ordna sig, säger Sylvia Holmvall.

Rånarna fick med sig en större summa pengar, pass och id-handlingar. Enligt Sylvia Holmvall har polisen inlett en utredning.

– Han tog ut mycket pengar eftersom han skulle betala räkningen på varvet. Eftersom han blev rånad precis när han gick ut från banken känns det som att någon hade koll på honom, säger Sylvia Holmvall.

"Är i relativt god hälsa"

UD bekräftar att en svensk medborgare i 70-årsåldern är skottskadad.

– Det ägde rum i måndags och han vårdas nu på sjukhus. Han har genomgått en operation men är vid medvetande och ska vara vid relativt god hälsa. Konsulatet har varit i kontakt med honom och hjälper till med vad som kan behövas, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Mannens anhöriga är underättade.