Beatrice Ask vill fördubbla insatsstyrkan

Publicerad 2013-02-18

”Extrema händelser kommer nödvändigtvis inte styckevis”

Beatrice Ask (M) vill fördubbla svenska insatsstyrkan.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill fördubbla polisens nationella insatsstyrka.

Förslaget är en direkt konsekvens av Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge.

– Den här typen av extrema händelser kommer inte nödvändigtvis styckevis, säger justitieministern till Svenska Dagbladet.

På måndagen presenterar rikskriminalen och säpo vilka lärdomar den svenska polisen har dragit av den norska 22-julikommissionen. Utredningen tillsattes i Norge efter Anders Behring Breiviks terrorattentat i Oslo och på Utøya sommaren 2011.

Vill förstärka

En av slutsatserna är att polisens insatsstyrka "har tillräcklig kapacitet för att kunna verka på flera platser samtidigt", skriver Svenska Dagbladet.

Justitieminister Beatrice Ask har redan sin slutsats klar: insatsstyrkan måste förstärkas.

– Det är ingen hemlighet att det finns önskemål från flera håll om att utöka styrkans storlek. Vi har diskuterat det här fram och tillbaka, och menar att det är rimligt att bygga vidare på den förmåga som styrkan har, och säkerställa att den får mer kraft än i dag, säger Beatrice Ask till SvD.

Bekämpar terrorism

Enligt polisens egen beskrivning är insatsstyrkan "samhällets yttersta resurs". Gruppen har konstant beredskap och kan sättas in var och när som helst. Huvuduppgiften är att bekämpa terrorism, men gruppen används också för gisslansituationer, ingripanden mot beväpnade personer, spaning i svårtillgängliga miljöer och dykuppdrag, skriver SvD.

I dag ska styrkan bestå av 50 poliser.

Kostar miljoner

Nu föreslår Rikspolisstyrelsen att gruppen ska bestå av totalt 97 personer för att kunna ingripa på flera platser i landet samtidigt. En sådan förstärkning skulle kosta 30 miljoner kronor om året.

Beatrice Ask vill inte precisera hur många extra poliser som borde anställas.

Men hennes uppfattning om vad satsningen bör kosta är stämmer överens med Rikspolisstyrelsens beräkning.

– Vi måste ju budgetförhandla och räkna på det. Men det ska vara en substantiell förstärkning. För 20-30 miljoner får man rätt många personer, säger Beatrice Ask till SvD.