Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Frankrike EU:s nästa krisland

Allvarligaste hotet hittills mot euron

Grekland, Spanien, Portugal och Cypern är en sak.

Men när Frankrike nu går in i sin tredje recession sedan 2008 är risken stor att de blir nästa stora krisland i EU.

Vilket både rubbar den politiska maktbalansen och blir det allvarligaste hotet hittills mot euron.

Frankrike har för att använda expertisens språkbruk gått in i en "tripple dip" recession. Det betyder att landets ekonomi backar för tredje gången i rad utan att det varit en högkonjunktur däremellan.

Vilket är mycket ovanligt.

Lägg därtill att den franska statsskulden ökat till 90 procent av BNP, en av de högsta i euroområdet. Arbetslösheten än den högsta på 16 år.

Eftersom Frankrike är EU:s näst största ekonomi finns det anledning till stor oro. Vad händer om Frankrike behöver hjälp från EU? De räddningsfonder som finns räcker helt enkelt inte till.

Om Frankrike sällar sig till de sjuka patienterna kan det innebära dödsstöten för euron.

Problemen stannar inte där.

Fiendskap

I takt med att den franska ekonomin sjunker ner i kvicksanden så minskar också Frankrikes inflytande i EU. Numera består gemenskapen av 27 länder, varav 17 använder euron. Hela upplägget bygger på att Tysklands makt balanseras upp av Frankrike. Den historiska fiendskapen mellan länderna var rentav en av drivkrafterna bakom att EU en gång grundades. Det gällde att stoppa nya krig mellan de två.

Medan tyskarna under efterkrigstiden konstant försökt tona ner sin stormaktsstatus i Europa så har fransmännen gärna överdrivet sin. Nu framstår det alltmer tydligt att Tyskland är Europas enda verkliga ekonomiska stormakt medan Frankrike är på väg att förvandlas till en dussinnation. Klyftan till Tyskland ökar hela tiden.

Under Nicolas Sarkozy försökte Frankrike hålla skenet uppe. Han och Angela Merkel blev ett så tight par att det skämtsamt kallades Merkozy.

Usla relationer

Under Hollande har täckelsen fallit. Han har så fullt upp med egna problem på hemmaplan att han inte orkar upprätthålla den franska stormaktsrollen.

Förutom de dystra ekonomiska siffrorna kämpar socialistpresidenten ett år efter sitt tillträde mot usla opinionsmätningar. Hollande har inte klarat av att uppfylla sina vallöften. Rikemansskatten har än så länge blivit ett fiasko.

Relationerna med Tyskland är de sämsta på årtionden. Hollande och Merkel träffas men inte i onödan och utan någon hjärtlighet. Och det beror inte bara på att han är socialist och hon konservativ.

Hollandes enda ljusglimt är att fler och fler europeiska ledare nu vill överge den ensidiga stålbadspolitiken. Något han själv gått i bräschen för. Senast att byta sida är Sveriges finansminister Anders Borg.

Var finns jobben?

Hollandes problem är att han måste hitta besparingar i budgeten på 60 miljarder euro för att inte det rekordstora underskottet ska växa ytterligare. Hur ska han samtidigt hitta pengar till satsningar som får ner arbetslösheten?

Europas problem är inte bara att det fattas pengar till att genomföra offensiva satsningar. Än är det ingen som lyckats svara på frågan om var de nya varaktiga jobben ska skapas.

Färska siffror visar att nio av de 17 länderna är i recession. Ingen ljusning är i sikte förrän tidigast 2014. Till och med Tyskland lyckas bara precis kravla sig upp över gränsen till tillväxt.

Eurokrisen är på intet sätt över eller ens på väg mot en lösning.