Kritiserad maltes frågas ut av EU-parlamentet
Publicerad 2012-11-13
I eftermiddag avgörs hur EU-parlamentet ställer sig till den föreslagne EU-kommissionären Tonio Borg.
Kritiken mot att den ärkekonservative maltesen kan få ansvar för kvinnors och homosexuellas rättigheter har varit mycket kraftig.
– Han är allt annat än lämplig, säger Åsa Westlund, EU-parlamentariker (S).
Efter lunch inleds utfrågningen av Tonio Borg. Han har av sitt hemland Malta föreslagits som hälsokommissionär och efterträdare till John Dalli, som avgick efter korruptionsanklagelser.
Mycket talar för att utfrågningen kommer att bli tuff, redan på förhand möter Borg mycket stor skepsis. Bland de svenska ledamöterna är det den tidigare prästen och folkpartisten Cecilia Wikström, som gått allra längst i kritiken mot honom.
"Öppet homofob"
I en debattartikel i Aftonbladet gick hon till rasande angrepp mot Borg:
"Maltesen Tonio Borg, som nominerats till jobbet som EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor, är inte bara emot rätten att skiljas och öppet homofob, han vill också skärpa abortförbudet på Malta genom att införa det i grundlagen, så att domstol inte ska kunna överpröva förbudet.
Som privatperson får herr Borg ha vilka moralkonservativa uppfattningar han vill. Men den portfölj som han som EU-kommissionär kommer att ansvara för omfattar frågor som kommer att leda till att hans privata uppfattningar ständigt kommer att stå i konflikt med de lagförslag som han måste lägga fram å kommissionens vägnar. "
Men också socialdemokraten Åsa Westlund är mycket kritisk mot Tonio Borg. På sin blogg slår hon fast att hon kommer att kämpa för att han underkänns efter dagens utfrågning.
Stor betydelse för jobbet
Westlund är en av de parlamentariker i miljöutskottet, där hälsofrågorna ingår, som väntas få ställa en fråga till Borg i dag.
– Det finns många tveksamheter. Han har bland annat sagt att han vill begränsa kvinnors möjligheter att resa utomlands, om man misstänker att kvinnan tänker genomföra abort i ett annat land, säger hon.
Utfrågningen av Tonio Borg väntas pågå till sex halv sju i kväll. Utfrågningen har stor betydelse för om den föreslagne kommissionär får företroende eller inte. Italienaren Rocco Buttigliones kandidatur till posten som kommissionär för rättsliga frågor drogs till exempel tillbaka 2004, efter att parlamentet ställt frågor om hans syn på kvinnors och homosexuellas rättigheter.
Anette Holmqvist
Willy Holmqvist