Regeringen beredd att sätta in armén

Uppdaterad 2013-06-17 | Publicerad 2013-06-16

Protesterna i Turkiet: Regeringen beredd att sätta in armén

Turkiska polisen anklagas för att använda pepparsprej i vattenkanonerna mot demonstranterna.

Samtidigt uppger regeringen att armén kommer att sättas in om inte polisen får stopp på protesterna.

– Vad som krävs av oss är att få stopp på den illegala protesten, säger vice premiärminister Bülent Arinç till tv-kanalen A Haber.

Under parollen "en miljon mot Taksim" samlade sig tusenstals demonstranter runt om i centrala Istanbul i går. Enligt uppgifter på sociala medier skulle man försöka ta tillbaka Taksimtorget och Geziparken från polisen under eftermiddagen, som ett svar på polisens hårdföra rensning av torget under lördagen. Striderna böljade fram och tillbaka runt om på Istanbuls gator.

– Just nu är det oväsen ute på gatan men nyss var det lugnt. Vi har sett en del demonstrationståg passera utanför fönstret, sa svenska Michela Sweijer, som är på semester i Istanbul, till Aftonbladet.

Hotar med militären

I dag har stämningen varit lugnare. Vad som väntar framåt kvällen är svårt att förutse. Klart är att protesterna har pågått i två veckor och det är lite som tyder på att de skulle skruvas ner nu. Fem fackföreningar med hundratusentals medlemmar från bland annat byggindustrin, sjukvården och mediabranschen har gått ut i en dagslång strejk mot polisens övervåld och till stöd för protesterna.

På måndagen sa regeringen att ännu hårdare tag kan komma att tas till. Får inte polisen stopp på protesterna kommer armén att sättas in.

– Vad som krävs av oss är att få stopp på den illegala protesten. Om inte polisen räcker till finns militären, om inte det räcker finns säkerhetsstyrkorna, säger vice premiärminister Bülent Arinç till tv-kanalen A Haber, enligt den turkiska dagstidningen Hürriyet, enligt TT.

"Kemikalier i vattenkanonerna"

Demonstranterna anklagar polisen för att använda pepparsprej i vattenkanonerna som ska mota bort dem. Bilder som lagts upp i sociala medier visar att pepparsprej hälls från blåa plastdunkar in i vattenkanonerna.

– Det här är något som folk inte har sett förut, och ingen känner till vad det har för verkningar på lång sikt. Det här görs för att skapa panik, säger Andrew Gardner på Amnesty till VG.

Istanbuls guvernör Huseyin Avni Mutlu erkände under ett möte med journalister att man har blandat in tillsatser i vattnet, men menade att det inte är kemikalier.

– Några av våra säkerhetsenheter använder vatten som är mörkare i färgen. Det beror på tillsatserna i vattnet, men det har på inget sätt någon kemisk effekt och har använts förut. Det är att överdriva att säga att det här är kemikalier, säger han enligt VG.

Erdogan höll massmöte

Erdogan försvarar att demonstrationerna slagits ner med våld och förklarar att det var hans plikt att beordra evakueringen av Taksimtorget och den närliggande Geziparken.

– Jag sa att vi nått ändpunkten. Att det var outhärdligt. I går genomfördes operationen och den (parken) rensades, sade Erdogan under ett tal som lockade hundratusentals åhörare, enligt TT.

Dessutom anklagade han terrorister för att ha manipulerat protesterna.
– Vi kommer att söka igenom övervakningskameror och sociala medier för att identifiera dem som har provocerat fram incidenter, sa Erdogan.

Fördömanden från Merkel

Protesterna spred sig också till Turkiets huvudstad Ankara efter att ett begravningståg stoppats av polis. Ett stort följe hade samlats för att hedra den demonstrant som dog efter att ha blivit skjuten i huvudet för två veckor sedan. Enligt CNN hade den turkiska polisen ett massivt uppbåd på plats som stoppade begravningsföljets framfart med hjälp av tårgas och vattenkanoner.

Sammandrabbningarna och de många rapporterna om polisvåld som har sprids på sociala medier, har också fått internationella konsekvenser. Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer Turkiet kraftigt för polisens hårdföra sätt att behandla demonstranterna.

– Vad som händer i Turkiet just nu går inte ihop med våra mötes– och yttrandefrihet. Jag är chockad, säger hon i en intervju till RTL, enligt AFP.