Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Vänta inte med medicinering”

Publicerad 2013-04-15

Experterna varnar för pollenexplosion

Våren är försenad. Men när värmen nu slår till varnar experterna för en pollenexplosion.

– Vänta inte med medicinering, utan börja med antihistamintabletter så fort du känner symptom. Annars blir inflammationen kraftigare och svårare att behandla, säger professor Magnus Wickman.

I vanliga fall brukar pollen från al och hassel sprida sig tidigare. Men på grund av att våren är försenad beräknas även pollensäsongen bli fördröjd med cirka tre veckor.

Den här veckan har meteorologerna utlovat vårvärme med höga temperaturer i hela Sverige, vilket samtidigt får stora konsekvenser för pollenallergiker.

– Hittills har vi inte haft några pollen. Men med den stigande temperaturen kommer vi att få en pollenexplosion. Säsongen blir kortare än normalt, men väldigt intensiv, säger jourhavande biologen Julia Stigenberg på Naturhistoriska Riksmuseet som själv är pollenallergiker.

Al och hassel kommer därför att blomma samtidigt. I april förväntas även björk blomma.

Kolla rapporterna

Magnus Wickman är professor i barnallergisjukdomar på Karolinska Institutet samt överläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

– De två viktigaste sakerna för pollenallergiker att tänka på är att kolla pollenrapporterna och planera sina aktiviteter utifrån det - och att vara välmedicinerad, säger han.

Vid extremt höga halter av pollen ska man exempelvis inte jogga utomhus. Och vänta inte med medicinering, uppmanar han.

– Man ska börja med antihistamintabletter så fort man känner symptom. Om man väntar så blir inflammationen kraftigare och svårare att behandla.

Om symptomen kvarstår ska man pröva nässpray och ögondroppar med antihistamin och till sist nässpray med cortison.

De som trots medicinering har besvär bör prata med sin läkare om en remiss till vaccinering mot björkpollen. En möjlighet som i dagsläget inte finns i alla delar av landet, enligt Magnus Wickman.

Rekommenderar nässköljning

Han  rekommenderar även nässköljning med koksaltlösning. Då försvinner pollenkornen i slemhinnorna.

En missuppfattning bland allergiker är att det är medicinerna som gör dem trötta.

- Det är fel. Det är inflammationen i slemhinnorna som man blir trött av. Det är vetenskaplig belagt. De nya antihistaminerna blir man inte trött av, utan det var av de gamla.