Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Miljontals datorer är kapade

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-11-27

50 000 nya datorer kapas varje dag i världen

Många miljoner datorer i världen är kapade utan att ägarna vet om det.

Datorerna kan sedan användas för att begå brott eller lagra olagligt material.

– Är datorn kapad är det inte längre din dator, säger Johan Jarl på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Enligt EU:s nätverks- och informationssäkerhetsbyrå, ENISA, är omkring sex miljoner datorer i världen kapade och kontrolleras utifrån av kriminella. De kapade datorerna är sedan ihopkopplade i nätverk, så kallade Botnets. Johan Jarl är säkerhetsexpert på företaget F-Secure och han tror att det kan finnas ännu fler kapade datorer.

Klickar på en länk

– Spontant låter sex miljoner lite. I världens största Botnet, Storm, finns över en miljon kapade datorer, säger han.

Enligt ENISA finns nu omkring 1000 Botnets i världen och varje dag kapas över 50 000 nya datorer. Vanligast är att datorn kapas genom att du klickar på en länk som du får i ett mejl.

– Andelen virus direkt i mejl har faktiskt minskat. Det är oftare en uppmaning att gå in på en hemsida. När du väl är inne på sidan tar kaparna över datorn, säger Johan Jarl.

När datorn sedan är kapad kan den användas till precis vad som helst. Vanligast är att kaparna skickar spam med den eller använder den för att överbelasta nätbaserade företag som utpressning. Men de kan också lagra kriminellt material på din dators hårddisk eller stjäla dina inloggningsuppgifter.

”Datorn är inte din längre”

– Att få sin dator kapad är allvarligt. Datorn är inte din längre. Allt det du själv kan göra med din dator kan istället kaparen göra, säger Johan Jarl.

Flest kapade datorer finns enligt ENISA i China, USA, Tyskland, Frankrike och Spanien. I Sverige fanns det för två år sedan uppskattningsvis 90 000 kapade datorer.

– Den siffran kan ha minskat, de flesta svenskar känner till hur man skyddar sin dator idag. I andra länder är man inte lika duktig, säger Johan Jarl.

Nu vill ENISA att det internationella samarbetet för att komma åt de som ligger bakom kapningarna ska bli bättre. Man vill också att EU ska bli bättre på att informera datoranvändare om vikten att skydda sig mot kapningar.