Expert: ”Kommer ändra SD:s självbild”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-09

Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning blir SD bara fjärde största parti.

Något som överraskar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

– Om det står sig kommer det att ändra partiets självbild, säger han.

Klockan 21 släpptes SVT:s stora vallokalsundersökning. Undersökningen – som bygger på 11 000 intervjuer med väljare under dagen – visade på att Socialdemokraterna och Moderaterna förblir största partier.

Tredje störst blir Miljöpartiet medan SD hamnar först på fjärde plats.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet är förvånad över undersökningens resultat.

–  Om det står sig är det här första gången SD går bakåt i ett val. Även om det inte lär leda till några konvulsioner kommer det att ändra partiets självbild. Det har funnits ett narrativ om att man växer och är på väg att bli Sveriges största parti.

Vad är förklaringen om SD går bakåt?

– Det får vi se. Kanske handlar det om problemet med att nå kvinnliga väljare, eller att de inte lyckats mobilisera sina egna väljare. Det räcker inte att man tycker som partiet, man måste ta sig till valurnan också. Och vi vet att SD-väljare har en större utmaning än andra partier där, särskilt i EU-valet.

Kopplar till trollfabriken

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, ser en annan förklaring till tillbakagången:

– TV4:s avslöjande (reds.anm om partiets så kallade trollfabrik) har troligen påverkat SD:s väljare.

Jonas Hinnfors påpekar att liknande vallokalsundersökningar ofta slår fel, Sverigedemokrater har historiskt visat sig vara mindre benägna att vara öppna när de intervjuas, till skillnad från till exempel MP:s väljare.

Charlie Weimers på valvakan.

Klimatfrågan viktig

Att MP – om undersökningen står sig –  har lyckats bra i valet kopplar Hinnfors till klimatfrågan.

– Många väljare uppger att den är viktig och MP är det parti som driver den tydligast. Sedan tror jag man gynnas av att regeringsfrågan inte spelar in i EU-val, till skillnad från i riksdagsval.

Även Socialdemokraterna, som bara ser ut att gå framåt marginellt jämfört med sitt historiskt dåliga resultat för fem år sedan, lär behöva fundera över varför man inte nått ut bättre, menar Hinnfors.

– Det kan handla om ifall allt fokus på huvudmotståndaren SD gjorde att sakfrågorna släpptes. Eller i vilken utsträckning toppkandidaterna inte lyckats.

MP:s valvaka.

”Farligt nära”

Att Liberalerna hamnar precis över spärren i vallokalsundersökningen är inte skäl för partiets anhängare att andas ut, menar han.

– Fyraprocentsgränsen är farligt nära. Jag skulle vara försiktig att jubla.

Utöver SD:s tillbakagång ser Jenny Madestam ökningarna för MP och V som de största överraskningarna.

– För V har Sjöstedt varit ett dragplåster. MP har lyckats rida på att klimatfrågan är väljarnas viktigaste fråga. Moderaterna ska vara nöjda med att vara näst största parti och kan troligen tacka Tomas Tobé för hårt arbete, säger hon.


Följ ämnen i artikeln