Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverigedemokraternas dj ångrar låtvalet: ”Hade hörlurarna på mig”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-10

”Ausländer raus”-låten spelades enligt en källa med insyn efter önskemål från den kontroversiella SD-profilen Rebecka Fallenkvist.

Källor uppger för Aftonbladet att flera kända SD-politiker skrålade med i texten.

– Hade jag vetat om debatten hade jag självklart inte spelat den. När låten spelades hade jag hörlurarna på mig och hade fullt upp med att förbereda ”Culture Beat – Mr Vain” som var nästa låt, säger Michael Rubbestad (SD) som var dj på valvakan.

Sverigedemokraterna har i dag partistyrelsemöte, enligt uppgifter till Aftonbladet kommer riksdagsmannen David Långs uppförande då att diskuteras. Senare ska gruppledningen i riksdagen ha ett samtal med Lång. Gruppledare Linda Lindberg hävdar att SD-politikerns beteende berodde på berusning.

– Jag kommer att ha ett samtal med honom och återkommer efter det, säger Linberg.

Hon fortsätter:

– Min tolkning är att det inte fanns någon baktanke kring Davids agerande, utan att det är helt uppenbart att han var kraftigt överförfriskad ikväll och betedde sig allmänt buffligt.

David Lång på väg hem efter festnatten.

Det var under en intervju med Expressen som David Lång passerade och sjöng ”Ausländer raus” under låten ”L’Amour Toujours”. Låten är en italiensk discohit från 1999 av Gigi D'Agostino. Hösten 2023 plockades den upp av högerextrema i Tyskland, som sjöng ”ausländer raus” istället för originaltexten.

Enligt en källa med insyn spelades låten efter önskemål från SD-profilen Rebecka Fallenkvist. Hon var tidigare programledare för tv-kanalen Riks. Under partiets valvaka 2022 uppmärksammades hon efter att ha sagt ”Helg seger”, som tolkades som en anspelning på sieg heil. Fallenkvist jobbar nuförtiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli och har ett förhållande med partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

Flera uppges ha skrålat med

Aftonbladet källa uppger också att det efter låtvalet uppstod en dispyt mellan Fallenkvist och Bäckström Johansson, detta eftersom partisekreteraren ansåg att låten var olämplig.

– Hon sa något i stil med ”jag visste inte att de skulle börja skrika och sjunga så”, säger källan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skrålade flera kända SD-politiker med i låten, det handlar om riksdagsledamöter, företrädare för Ungsvenskarna och tjänstemän i riksdagen. Aftonbladet har varit i kontakt med ett par av dem som nämns. Men ingen av dem vill svara på frågan om de sjöng med i den kontroversiella textraden.

Michael Rubbestad under en Aftonbladet-intervju 2022.

SD:s dj ångrar låtvalet

Dj på valvakan var Michael Rubbestad som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

– Jag hade helt missat att låten ifråga har varit föremål för debatt, och för mig var det bara en gammal 90-talsdänga i likhet med vad vi brukar spelar i festsammanhang. Personen som önskade låten sa inget om det heller. Hade jag vetat det hade jag naturligtvis inte spelat den, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt Rebecka Fallenkvist, Mattias Bäckström Johansson och David Lång.

Beatrice Timgren och Charlie Weimers under SD:s valvaka på Josefinas i Stockholm.