Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Hamas krav: Israel måste dra sig ur Gaza

TT

Publicerad 2024-06-04

Majed al-Ansari. Bild tagen då han besökte Stockholm i maj.

Varken Israel eller Hamas har kommit med något tydligt och definitivt svar om en vapenvila i Gazakriget.

Hamas framhåller dock att Israel måste gå med på att dra sig ur Gaza för att parterna ska kunna nå en överenskommelse.

Medlaren Qatar uppmanar också i synnerhet Israel att sätta ned foten.

– Vi väntar på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen, efter USA:s Gazaförslag, säger Qatars UD-talesman Majed al-Ansari enligt nyhetsbyråer.

Förvirringen har vuxit kring den plan om vapenvila som USA:s president Joe Biden lade fram i förra veckan. Den beskrevs då som israelisk, men israeliska ministrar har sedan dess gett olika besked om var man egentligen står.

”Fullständigt tillbakadragande”

Även från palestinska Hamas har signalerna varit grumliga – via Egypten har den terrorstämplade rörelsen tidigare hälsat att man ser ”positivt” på förslagen, men inte tydligt sagt att man är redo att sluta ett avtal.

På tisdagskvällen uppger Osama Hamdan, företrädare för terrorstämplade Hamas, att rörelsen inte kan gå med på en överenskommelse som inte garanterar en tydlig israelisk ståndpunkt om en permanent vapenvila och ett fullständigt israeliskt tillbakadragande ur Gaza, rapporterar The Times of Israel.

CIA-chefen till Mellanöstern

Samma tidning skriver att CIA-chefen William Burns och Vita Husets Mellanösternsändebud Brett McGurk har rest till Mellanöstern för samtal i Doha och Kairo kring det aktuella förslaget.

I telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har den franske presidenten Emmanuel Macron framfört Frankrikes hållning om Gazas framtid.

”Gaza måste var en fullvärdig del av en framtida palestinsk stat och ett omstöpt palestinskt styre måste med hjälp av det internationella samfundet sköta styret”, sade Macron enligt ett uttalande från Élysée-palatset.