Kritiken mot Elon Musk: Spred manipulerad video med Kamala Harris

Uppdaterad 13.23 | Publicerad 11.32

Harris valkampanj anklagar Musk för att sprida ”manipulerade lögner”.

Elon Musk delade en manipulerad video med Kamala Harris på sin plattform X.

Nu anklagar bland annat Harris valkampanj honom för att sprida ”manipulerade lögner”.

– Parodi är lagligt i Amerika, skriver Musk på X.

Förra veckan postade techmiljardären och ägaren till plattformen X en video med en manipulerad röst som låter som Kamala Harris, skriver The Guardian.

I videon, som ser ut som en film till Harris valkampanj, säger Harris-rösten att hon blev utvald för att hon är den ”ultimata mångfaldsanställaren”.

Hon säger också att hon ”är både en kvinna och en färgad person, så om du kritiserar något jag säger är du både sexist och rasist”.

Musk publicerade videon med texten ”det här är fantastiskt” följt av en skrattande emoji. I måndags hade inlägget strax under 130 miljoner visningar.

En talesman för Harris presidentkampanj sa att ”det amerikanska folket vill ha den riktiga friheten, möjligheten och säkerheten som vicepresident Harris erbjuder, inte Elon Musks och Donald Trumps falska, manipulerade lögner”, i ett uttalande till AP.

Musk delade en manipulerad video på Kamala Harris.

Anklagas för att ha brutit mot riktlinjer

Den demokratiska senatorn Amy Klobuchar anklagar nu Musk för att ha brutit mot sin egen plattforms riktlinjer, som bland annat förbjuder spridandet av syntetiska eller manipulerade media ”som kan vilseleda eller förvirra människor och leda till skada”. Enligt plattformens policy kan däremot hänsyn tas till satir om det inte ”orsakar betydande förvirring om medias autenticitet”.

Videon postades ursprungligen av ett konto som är länkat till den konservativa podcastaren Chris Kohls. I inlägget på X betecknas videon som en parodi, men det saknas en liknande beteckning på Musks inlägg.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skriver på X att den manipulerade Harris-videon borde vara ”olaglig”. Han uppger även att han snart ska skriva under ett lagförslag som går ut på att förbjuda ”materiellt vilseledande” videor, så kallade deepfakes, som har med det amerikanska valet att göra.

Musk svarade Newsom på X att ”parodi är lagligt i Amerika” följt av den ursprungliga videon.