Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Putin och Kim omfamnar varandra i Pyongyang

TT-AP

Uppdaterad 2024-06-19 | Publicerad 2024-06-18

Rysslands president Vladimir Putin har anlänt till Nordkorea, rapporterar ryska medier.

På flygplatsen möttes han av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Putin kom fram tidigt på onsdagen, lokal tid, och trädde in i landet på en röd matta efter att ha skakat hand och omfamnat Kim Jong-Un. Därefter åkte han i kortege längs de nordkoreanska gatorna, som inför besöket prytts av den ryska flaggan och stora bilder på Putin.

De båda ledarna träffades senast när Kim besökte Putin i Ryssland i höstas.

Inför besöket skrev Putin i en artikel som publicerades av den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att Pyongyang ”bestämt stöder” Rysslands invasionskrig i Ukraina, och att Nordkorea har Rysslands fulla stöd.

Tidigare har Kremlrådgivaren Jurij Usjakov sagt att det under mötet länderna emellan kommer att skrivas under ”viktiga dokument”.

Vladimir Putin har besökt Nordkorea en gång tidigare, år 2000. Då var han relativt ny på presidentposten och Nordkorea styrdes av den tidigare ledaren Kim Jong-Il.

Rysslands styre har stärkt kontakterna med Nordkorea vid sidan av det pågående invasionskriget i Ukraina. Ryssland rapporteras bland annat ha fått vapen från Nordkorea, som i sin tur uppges ivrigt att få tag på avancerad militärteknik som behövs bland annat för landets kärnprogram.