Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Storbritannien lämnar över koloniöar

TT

Publicerad 12.51

Chagossier har krävt att få återvända till sina hemöar, här vid en demonstration i London 2008. Arkivbild.

Storbritannien lämnar ifrån sig en av sina kolonier efter årtionden av rättsfall och politiskt gräl. Men en topphemlig amerikansk militärbas kommer att få vara kvar.

En överenskommelse har nåtts om att lämna över de länge omdiskuterade Chagosöarna till Mauritius, meddelar de brittiska och mauritiska regeringarna.

Chagosöarna består i huvudsak av sju atoller som ligger mitt i Indiska oceanen, långt nordost om Mauritius. Tekniskt, om de ska ses som del av Mauritius, kan de räknas som Storbritanniens sista afrikanska koloni.

Behöll atollerna

Den utspridda ögruppen tillhörde Mauritius fram till 1960-talet, då Mauritius ännu var en brittisk koloni. I samband med att Mauritius blev självständigt så separerade Storbritannien Chagosöarna och behöll kontrollen över dem – för att sedan tvångsförflytta deras ursprungsbefolkning, chagossierna, till Mauritius.

Detta följdes av att allierade USA och Storbritannien lät bygga en av sina mest hemliga militärbaser på den största av öarna, Diego Garcia. Där har det bland annat rapporterats att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har haft ett hemligt fängelse för personer som stämplats som terrorister.

Basen kommer att få stå kvar under samma villkor som tidigare.

”Dagens avtal säkerställer denna viktiga militärbas för framtiden”, meddelar Storbritanniens utrikesminister David Lammy.

HRW: Människorättsbrott

Chagossierna har i årtionden kämpat för att få återvända till hemöarna, där det förutom på militärbasen i dag inte bor några människor.

2019 slog Internationella domstolen i Haag (ICJ) fast att Storbritannien borde lämna tillbaka öarna till Mauritius för att ”fullborda avkoloniseringen av dess territorium”. Samma år röstade FN:s generalförsamling med stor majoritet för att så borde ske.

Förra året utropade människorättsorganisationen Human Rights Watch att tvångsförflyttningarna på 1960-talet utgjorde brittiska och amerikanska brott mot mänskligheten.