Studie: Klimatförändringarna hotar hälsan i Europa

Publicerad 2024-05-13

Värmeböljor och extrema väder- och klimathändelser utgör ett hot för européernas hälsa. Det slår en ny rapport från Lancet Countdown fast.

Klimatförändringar hotar européernas hälsa. Det visar en ny rapport. Värmerelaterad sjuklighet och dödsfall till följd av exponering för luftföroreningar, en ökad exponering för extrema väder- och klimathändelser och en ökad risk för att smittas av infektionssjukdomar, är bara några av effekterna, visar rapporten; ”Lancet Countdown on Climate change and health”.

Europa är den kontinent som värms upp snabbast enligt flera olika studier. Nu beskrivs konsekvenserna av detta i en rapport som släpps idag, ”Lancet Countdown on Climate change and health”. I rapporten beskrivs stora, redan existerande hälsoeffekter i Europa genom värmerelaterad sjuklighet och dödsfall till följd. Rapporten om hur klimatet påverkar européernas hälsa är den andra indikatorrapporten från Lancet Countdown, som följer trender inom hälsa och klimatförändringar i Europa. Det är ett tvärvetenskapligt samarbetet mellan 69 forskare och som följer utvecklingen med hjälp av fler än 40 indikatorer, som spänner över 42 institutioner inom vetenskapen och FN. Umeå universitet är ensamt i Sverige om att delta i arbetet, med forskare verksamma vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa samt Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

– Trenderna visar ett Sydeuropa som drabbas mer av skogsbränder, livsmedelsosäkerhet, torka, mygg- och fästingburna sjukdomar, infektionssjukdomar orsakade av virus, bakterier och parasiter. I norra Europa rapporteras till exempel om ökade risker från Vibrio, som kan ge Badsårsfeber, och fästingar som sprider sjukdomar som borrelia och TBE, berättar professor Jan Semenza, en av forskarna som arbetat med rapporten vid Umeå Universitet, i ett pressmeddelande.

Rapporten avslöjar en brist på åtgärder för att skydda medborgarna från klimatförändringarnas effekter. Många europeiska länder har stora utsläpp av växthusgaser och ger fortfarande nettosubventioner till fossila bränslen – trots kunskap om hur det skadar människors hälsa.

Den tid då människor exponerades för värmeböljor var 1,28 miljarder persondagar under perioden 2012–2021, vilket kan jämföras med 650 miljoner persondagar för perioden 2000–2009. Detta är en relativ ökning med 97 procent.

– Värmerelaterade dödsfall beräknas ha ökat i större delen av Europa. Risken är särskilt stor för exempelvis äldre och människor som lider av en kronisk sjukdom, kommenterar Maria Nilsson, ordförande för Lancet Countdown i Europa och medlem i Lancet Countdowns globala styrgrupp, vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.