Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Första åtalet mot svenskar efter dansk våldsvåg

TT

Uppdaterad 10.54 | Publicerad 10.00

Två svenska tonåringar åtals för mordförsök i Danmark. Arkivbild.

Två svenska tonåringar åtalas för mordförsök i Danmark. Det är de första åtalen efter våldsvågen med svenska ungdomar inblandade i grannlandet.

”Vi anser oss kunna bevisa att de två pojkarna kom till Köpenhamn för att mörda och därför riskerar de långa fängelsestraff, trots sin låga ålder”, säger specialåklagare Andreas Emil Christensen i ett pressmeddelande.

Det rör sig om en 15-årig pojke som reste till Danmark den 12 april. Enligt åtalet mottog han två vapen med ammunition i en lägenhet där han inkvarterats i Köpenhamn.

Han är åtalad för att ha försökt skjuta och döda flera personer i ett danskt gäng i Brøndby strax utanför Köpenhamn. Även en 59-årig dansk man åtalas för inblandning i mordförsöket.

I det andra fallet åtalas en 16-årig pojke, som enligt polisen stoppades från att ta emot ett vapen när han precis kommit till Köpenhamn den 25 april. Det är enligt polisen oklart vem eller vilka som var det planerade målet för skjutningen.

I ett tredje fall är en svensk 19-åring sedan tidigare misstänkt för en sprängning av en handgranat i Köpenhamn i slutet av juni. Ingen kom till skada, men det blev omfattande skador på en byggnad.

Han förväntas erkänna brottet. Därför väcks inte åtal på samma sätt, uppger dansk polis.