Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Zelenskyj övertygad om Ukraina i Nato

TT-AP-AFP

Uppdaterad 2024-07-12 | Publicerad 2024-07-11

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på presskonferensen i Washington.

Banden mellan Ukraina och Nato har stärkts under Natos toppmöte i Washington. Det säger president Volodymyr Zelenskyj, som bara saknar en sak:

– Nästa steg måste vara en inbjudan till att bli medlem.

Ukraina stod i fokus under en stor del av toppmötet i USA:s huvudstad.

Medlemsländerna lovade ett nytt stödpaket värt motsvarande drygt 450 miljarder svenska kronor till Ukraina, och flera Natoländer lovade att skicka nya luftvärnssystem, däribland fyra Patriotsystem.

På torsdagen kom ytterligare ett paket från USA, värt 225 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,3 miljarder kronor. Där ingår även nya Patriotsystem och Himars-robotar.

Konkreta beslut

På plats i Washington tackade Volodymyr Zelenskyj för stödet

– Vi har fått se mycket konkreta beslut under toppmötet. Först och främst för luftförsvaret, vilket kommer att skydda civila mot ryska attacker, säger han på en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Denne påpekade att det är upp till varje enskilt medlemsland att avgöra om dess donerade vapen får användas mot militära mål i Ryssland.

– Ukraina har rätt att försvara sig. Och Natoländerna har rätt att hjälpa dem. Rätten till självförsvar innefattar också rätten att slå till mot militära mål på rysk mark, säger Stoltenberg.

– Jag välkomnar det faktum att fler Natoländer har hävt sina restriktioner, fortsätter han och syftar bland annat på Storbritannien, vars nytillträdde premiärminister Keir Starmer sagt att Ukraina kan använda brittiska långdistansrobotar för att slå till mot militära mål i Ryssland.

Övertygad

Det som saknades för Zelenskyj var en direkt inbjudan till organisationen. Men den kommer, säger han.

– Vi gör allt och kommer att göra allt för att se till att dagen kommer då Ukraina bjuds in och blir medlem i Nato. Jag är övertygad om att vi når dit.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig summa för USA:s nya stödpaket.

ANNONS