Kalmarskolans beslut – förbjuder mobiler
Publicerad 2017-08-08
Borde elever få använda mobilen i skolan? Det tycker man inte på Kalmarsundsskolan – där införs nu ett totalt mobilförbud.
– Vi hoppas att det ska ge fokus på rätt saker i skolan, säger rektor Ulf Nilsson.
Mobilens vara eller icke vara i klassrummet är en omdiskuterad fråga. På Kalmarsundsskolan i Kalmar sätter man nu ned foten och inför ett mobilförbud, vilket Barometern var först med att berätta om.
– Jag uppelever att det är en stress för eleverna att ständigt vara uppkopplade på till exempel sociala medier, säger skolans rektor Ulf Nilsson till Aftonbladet.
”Mobilerna är ett störande moment”
Mobildiskussionen har pågått bland pedagogerna på skolan under hela vårterminen. Innan skolavslutningen fick alla vårdnadshavarna ett meddelande hemskickat: till hösten blir skolan mobilfri.
– Idén kom från lärarna, som tycker att mobilerna är ett störande moment. Sedan märkte jag även på hemmaplan att min sons mobil plingade hela tiden och då tyckte jag att vi kör på den här idén, säger Ulf.
När eleverna kommer till skolan på morgonen kommer de att behöva lämna sina mobiler i ett så kallat ”mobilhotell” – en vagn med röda plastlådor. Vagnen ställs undan under dagen, och när sista lektionen är slut får eleverna tillbaka sina telefoner.
– Vi har utarbetat ett koncept som vi tror ska funka. Det ska ju vara säkert för eleverna att lämna in sin egendom, säger Ulf.
Öka måluppfyllelsen och minska kränkningar
Han hoppas att mobilförbudet ska leda till en kvalitetshöjning av skoltiden.
– Vi hoppas att det ska lägga fokus på kunskapsinhämtning och ökad måluppfyllelse. Men vi vill också minska stressen hos eleverna. En annan stor vinning är ju att man umgås socialt på rasterna och inte sitter och tittar in i en skärm, säger han.
Tidigare har Kalmarsundsskolan haft en del problem med nätkränkningar mellan eleverna. Även detta hoppas de motverka genom förbudet.
– Kränkningar finns nog på alla skolor, och jag tror inte vi har mer än någon annan skola. Det är ju mycket lättare att skriva en kränkning till någon än att säga det face to face. Jag tror definitivt att antalet kränkningar på nätet minskar om man inte har tillgång till mobilen, säger han.
Mobilen behövs inte som hjälpmedel
Han berättar att både vårdnadshavare och elever hittills varit positiva till beslutet. I tidigare diskussioner om mobilförbud i Sverige har ett motargument varit att mobiltelefonen kan vara ett viktigt hjälpmedel för elever med funktionsnedsättningar.
Ulf Nilsson menar dock att det inte behövs på Kalmarsundsskolan.
– Alla elever på skolan har tillgång till en egen dator, så vi har alla de hjälpmedel och pedagogiska verktyg som behövs. Jag känner inte att vi har behov av att ha en mobil i fickan på eleven över huvud taget, säger han.