Flera byggnader brann ner vid gammal såg

Publicerad 2017-02-26

Flera byggnader vid ett sågverk utanför Boden har brunnit ner.

Nu utreder polisen mordbrand.

– Det är misstänkt att någon har varit här och lekt, säger Andreas Sjöberg, räddningsledare.

Boende i Boden larmade vid 08.30-tiden på söndagsmorgonen efter att ha sett en rökpelare på håll. En brand hade brutit ut i ett sågverk i Brännberg mellan Boden och Älvsbyn.

– Det hade nog brunnit ganska länge. Den ligger ganska avlägset. Det var väl när byn vaknade till liv som man såg det här. Det är ju söndag. Hade det var måndag morgon så hade det nog upptäckts tidigare, säger Andreas Sjöberg, räddningsledare.

Fyra byggnader förstörda

Enligt räddningstjänsten brann det i sågverkets gamla lokaler som inte är i drift längre.

– Det brinner i den gamla delen. Den är ganska förstörd. Just nu försöker vi bara begränsa branden från att sprida sig. Det är en stor industribyggnad med tillbyggnader intill varandra. 4–5 stora garage som bildar en ganska stor tillbyggnad, säger Sjöberg vid 11-tiden på förmiddagen.

Två brandstationer är på plats.

Vittnen har sett personer i området

Sågverket hade ingen personal i gång när branden utbröt.

– Det finns ingen el kvar i byggnaderna så det är misstänkt att någon har varit här och lekt, säger Sjöberg.

Enligt flera vittnesuppgifter som NSD tagit del av ska flera personer ha setts gå omkring i området med ficklampor före branden.

– Jag vill inte gå in på det. Det är egendom som brinner och ingen människa som har kommit till skada. Vi utreder hur den här branden har startat, säger Marie Andersson, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

Branden släcktes vid 12-tiden.

– Det som inte var i värde har elden slukat och det som ägarna ville ha kvar har inte fått någon spridning, säger Sjöberg.

Polisen utreder nu mordbrand och kommer spärra av platsen för vidare utredning.

Följ ämnen i artikeln