"Nu ligger ett ansvar på Preem"

Jörn Spolander/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-06-15

Demonstration vid Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm, som under måndagen gav bifall åt Preems ansökan om att utöka verksamheten vid raffinaderiet utanför Lysekil.

Beskedet att Preemraff får grönt ljus från mark- och miljööverdomstolen tas emot med blandade känslor.

Miljörörelsen beskriver beskedet som orimligt, medan Moderaternas klimatpolitiska talesperson är positiv.

Domstolen har kommit fram till att Preems ansökan om att få utöka raffinaderiet vid Lysekil kan beviljas, trots att det leder till så stora utsläpp av koldioxid att det kan bli omöjligt för Sverige att nå de fastlagda klimatmålen. Nu ligger det slutliga avgörandet hos regeringen.

Beskedet möts av hårt motstånd från miljörörelsen. Exempelvis säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande att det "vore helt orimligt” att regeringen skulle låta Preem expandera sitt oljeraffinaderi. Och Fältbiologernas ordförande Tove Lönneborg uppmanar i ett pressmeddelande regeringen att inte svika framtida generationer: "Regeringen har lovat att lyssna på oss unga. Att godkänna Preems utbyggnad vore att offra vår framtid."

"Konservativ tolkning"

Tomas Kåberger, som är ledamot i Klimatpolitiska rådet och affilierad professor i förnybar energi vid Chalmers tekniska högskola, tycker inte att beslutet var oväntat – men att det bygger på en konservativ svensk tolkning av EU:s direktiv om utsläppshandel, som säger att ett land inte får ha klimatrestriktioner på verksamheter som omfattas av det handelssystemet.

– Det blir mycket svårt att nå de svenska klimatpolitiska målen om nettonollutsläpp senast 2045 utan ytterligare åtgärder. Antingen måste man förmå EU att skärpa systemet för utsläppshandel, eller så måste riksdagen införa särskilda regler för Sverige, säger Kåberger.

Det vore i så fall inte första gången ett EU-land gjorde så, påpekar han, och hänvisar till exempelvis Tyskland, som har infört restriktioner vad gäller landets kolkraft, trots att den verksamheten ingår i utsläppshandeln.

Välkomnar beskedet

Även Petter Larsson Garcia, miljöjurist på Naturvårdsverket, pekar på att det kan bli mycket svårt för Sverige att uppnå klimatmålen om Preem får grönt ljus att expandera verksamheten vid Preemraff utan någon form av villkor eller begränsningar.

– Naturvårdsverket bedömer i och för sig också att verksamheten är tillåtlig. Men till skillnad från Mark- och miljööverdomstolen anser vi att verksamheten måste tidsbegränsas, säger Petter Larsson Garcia.

"Vi välkomnar"

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, är däremot nöjd med domstolens besked.

– Vi välkomnar att beskedet nu har kommit och förväntar oss att regeringen respekterar domstolens bedömning och tillåter Preem att bygga ut, säger hon till TT.

– Vi tror i grund och botten att det är bättre att produktionen sker i Sverige, än i andra länder med sämre miljö och klimatkrav.

Samtidigt, påpekar Jessica Rosencrantz, är det också viktigt att Preem lever upp till sina löften om att bli klimatneutralt till 2045:

– Nu ligger ett ansvar på Preem att leva upp till de utfästelser som man gjort.

Följ ämnen i artikeln