Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

LSS-boende inlåsta – minister avkrävs svar

Publicerad 2023-10-09

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.

Övervakning, avlyssning och även fasthållning – på 80 av 90 granskade LSS-boenden i landet upptäckte Inspektionen för vård och (Ivo) brister.

Flera organisationer kräver nu att regeringen agerar.

Enligt Ivo övervakas och avlyssnas boende på olika sätt, allt från larmade dörrar till titthål in i lägenheter. Dessutom saknas kunskap bland både personal och de som ansvarar för LSS-boendena.

– I viss mån är det institutionsliknande verksamheter vi kommer ut till, har Lars Rahm, enhetschef på Ivo, tidigt sagt till TT.

Organisationen FUB, som arbetar för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning har tillsammans med Autism Sverige skrivit brev till socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M). Där upprepar man bland annat tidigare krav på ett nationellt kompetenslyft för just LSS. Man vill även se ett nationellt kompetenscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

– Det är ett stort svek mot den lilla grupp utsatta människor som har svårt att föra sin egen talan, sade FUB:s ordförande Anders Lago i samband med att rapporten publicerades.

FUB och Autism Sverige vill se ett möte med ministern för att kunna diskutera frågan vidare.

Det var i slutet av september som Inspektionen för vård och omsorg presenterade granskningen som visade på brister hos 80 av 90 LSS-boenden.

Ivo konstaterade att en stor andel personer som bor i gruppbostäder inte får sina rättigheter att leva som andra uppfyllda.