Svenskar slåss mot egyptiska regeringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-01

– med teknologin som vapen

Kairo brinner.

Men medan staden allt mer förvandlas till en krigszon av skrik, eld och skott rasar också ett annat krig.

Ett krig på internet.

Svenska nätaktivister kämpar nu mot den egyptiska regeringen sedan internet släckts ner.

Gårdagens kravaller har redan blivit kända som "Friday of Anger and Freedom".

Medan demonstranterna vällde ut på gatorna kom lastbil efter lastbil med kravallpoliser till centrala Kairo för att stoppa protesterna.

Nätet släcktes i torsdags

Egyptens president Hosni Mubarak kämpar nu allt mer desperat mot sin undergång.

Moskéer har fått varningar från regeringen om att protesterna är olagliga och budskapet är att de ska undvika att "sprida förvirring och ogrundade rykten".

Men regeringens kamp mot demonstranterna sker på alla fronter.

Klockan 22.30 på torsdagskvällen dog internet.

88 procent av internettillgängligheten försvann i ett slag. Även stora delar av mobiltelefontrafiken har slagits ut. Syftet sägs vara att minska demonstranternas möjligheter att mobilisera sig.

Samtliga internetanslutningar till landet skars bort förutom en sjökabel som drivs av ett italienskt telekombolag. Den kvarvarande kabeln tros hållas vid liv enbart för att den är kopplad till den egyptiska börsen. Stoppas affärerna kan krisen förvärras. Ett antal större företag har också fått fortsatt tillgång till nätet.

Stark motståndsrörelse

Nedstängningen av Egyptens internet är historisk.

Aldrig tidigare i internethistorien har hela nätet släckts ner på samma sätt. Länder som Tunisien, Thailand, Iran och Kina har tidigare enbart stängt ner tillgång till specifika webbplatser. Egypten kan nu bara mäta sig med Nordkorea, där medborgarna dock aldrig fått tillgång till nätet.

Blockeringen av det egyptiska nätet har fördömts av Sveriges it-minister Anna-Karin Hatt och utrikesminister Carl Bildt.

Men det finns också en stark motståndsrörelse på internet.

När en Facebookgrupp bildades i veckan för att protestera mot Egyptens regering fick gruppen på bara några timmar 77 000 anhängare.

Försöker kringgå censuren

Men det finns de som går längre än protestlistor.

Förespråkarna kallar det teknoaktivism.

Tiotusentals, kanske hundratusentals personer runtom i världen, som kallar sig nätaktivister kämpar nu mot Egyptens regering.

Den aktivistgrupp, som historiskt sett gått längst i sin kamp, är det globala och mycket löst sammansatta nätverket Anonymous. De genomför ofta hackerattacker och bland dem som drabbats finns bland annat australiensiska regeringen och Scientologikyrkan.

– Vi är inte riktigt lika extrema. Vår politik går ut på att öppna internet och kringgå censur. Vi kallar det teknoaktivism, en politisk kamp på internet, säger Christopher Kullenberg som är doktorand i vetenskapsteori vid Göteborgs Universitet.

Han är talesperson för en av de största aktivistgrupperna i Sverige - Telecomix.

En internetgrupp med mellan 200 och 300 nätaktivister. De bildades ur spillorna av nätorganisationen och tankesmedjan Piratbyrån som har vissa kopplingar till Piratpartiet. I nätverket runt Telecomix finns kända akademiker, debattörer och IT-experter.

Flera tekniska lösningar

Nu har Telecomix tagit en roll i kriget om internet i Egypten.

Tidigare i veckan arbetade Telecomix med att komma runt de hemsidor som egyptiska myndigheter stängt ner. Med olika tekniska lösningar kunde man öppna upp nedstängda sajter.

Men det är redan historia.

Med internet helt nedstängt arbetar man istället med andra tekniska lösningar för att egyptierna ska kunna kommunicera.

– Vi arbetar med att få upp kortvågsradio genom en kortvågsradiostation i Belgien för att egyptier på så sätt kan ringa upp med modem som förr i tiden. Vi försöker också få in satellittelefoner.

– Internet i Egypten är viktigt eftersom omvärlden ska se vad som händer.

– Det blir mindre våld om världen ser på.