Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Kvinnor och män tål lika mycket alkohol”

Publicerad 2011-04-09

Män skadas lika mycket som kvinnor av alkohol - på många sätt mer.

Det enligt forskare som samarbetar med Folkhälsoinstitutet, FHI.

Men myndigheten vågar inte göra rekommendationerna lika för könen.

– Det är ett patriarkalt omhändertagande av kvinnor, säger förre Jämo Claes Borgström.

En tumregel är att en kvinna tål hälften så mycket alkohol som en man, skriver Vårdguiden på nätet. Eftersom kvinnor i snitt väger mindre och har större andel fett, rekommenderas män dricka högst 14 glas i veckan – kvinnor nio.

Riskerna individuella

Men ny forskning visar att resonemanget inte är självklart.

Världsledande forskare i Australien har slopat könsskillnaderna i rekommendationerna, eftersom risker med alkohol främst ses som individuella.

Svenska myndigheter har nu tagit hjälp av landets ledande alkoholforskare, bland andra Håkan Leifman, för att få klarhet.

– Jag anser att man ska ha samma nivå för kvinnor som för män. Medicinskt ökar riskerna exponentiellt vid ökat intag för både män och kvinnor. Sett ur ett socialt perspektiv, med våld och rattfylleri, är konsekvenserna enormt mycket större när det gäller män, säger Leifman.

Känslig information

Men Folkhälsoinstitutet, FHI:s generaldirektör Sarah Wamala skriver i ett mejl till Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm, att hon trots att vetenskapligt underlag för lägre rekommendationer för kvinnor saknas, ändå anser det omöjligt att föreslå en höjning för kvinnor. "Det skulle skapa starka reaktioner bland såväl praktiker som

politiker", skriver hon.

Men officiellt vill ingen av dem uttrycka sig lika klart.

– Det var olyckligt formulerat. Det här är en svår fråga och vi behöver mer underlag för att ta ställning, säger Sarah Wamala.

– Jag har inget svar än. Vi håller på att titta på det här, säger Lars-Erik Holm.

"Man ska säga det som är sant"

Förre V-ledaren och Fi-talespersonen Gudrun Schyman är skeptisk mot generella rekommendationer.

– Men visar forskningen något nytt så ska man säga det som är sant, säger hon.

– Om det handlar om ett antagande utan vetenskapligt stöd, så är det ett partiarkalt omhändertagande av kvinnor, som vi ska försöka bli av med på alla områden, säger Claes Borgström.