Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Vill bara komma hem”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-17

Jägaren Magnus överfölls av rasande folkmassa i Tunisien – nu är han på väg hem

De svenska jägarna är på väg hem. Inne på ett hotell i Tunis väntar de på poliseskort till flygplatsen.

Längre bort på gatan rasar oroligheter.

– Militären räddade livet på oss. Hade de inte kommit hade vi inte klarat oss, berättar Magnus Josefsson för Aftonbladet.

Han är blåslagen i ansiktet, men mår efter omständigheterna väl.

– Jag var medvetslös fem gånger när misshandeln pågick. Nu vill jag bara komma hem till mina nära och kära.

Han satt hos militären till sent i natt. Runt ikring rasade strider.

– Vi var i säkerhet men det var skottlossning runt om oss.

Skottlossning och oroligheter

Sent i går kväll hördes fortfarande skottlossning i Tunis och längre bort på gatan utanför hotellet är det oroligt. Tårgaspatroner avfyras.

Samtidigt som de flesta tunisier gläds åt att presidenten till sist har störtats efter mer än två decennier vid makten, ökar nu oron för upptrappat våld.

I huvudstaden gör invånarna allt för att skydda sina hem och sina kvarter.

– Vi bygger barrikader för att hindra gängen från att komma hit och plundra. Vi håller vakt hela natten, ingen släpps in, inte ens polisen, berättade Mohmen Noure som lever i centrala Tunis för Aftonbladet sent i går kväll.

Liknar krigszon

Huvudstaden liknar en krigszon med militärfordon och patrullerande soldater med automatgevär. Längs de stora vägarna står pansarbandvagnar uppställda.

De flesta invånarna välkomnar den militära närvaron.

Däremot är misstron stor gentemot polisen efter de våldsamma attackerna mot förra veckans demonstrationer.

– De har skjutit ihjäl över 50 personer. Det går inte att lita på dem, säger Mohmen Noure.

Poliserna, i sin tur, litar inte på någon. Aftonbladets team på plats stoppades i går upprepade gånger av beväpnade poliser som krävde att se id-handlingar.

”Kan bli allvarligt”

Utmed trottoarerna i Tunis vittnar uppbrutna gatstenar och krossat glas om de nattliga plundringstågen. Många affärer har helt tömts på sitt innehåll. I de butiker som har lämnats i fred börjar livsmedlen att sina eftersom inga mattransporter har nått fram på flera dagar.

– Mat, bröd och bensin börjar bli bristvaror. Om myndigheterna inte får kontroll över situationen de närmaste dagarna kan det bli väldigt allvarligt, säger Akrout Riadh, som själv deltar i ett civilgarde i förorten där han lever.

Rädda att Islamister ska ta över

Vem som kommer att styra Tunisien i framtiden är det ingen som vet.

Under måndagen presenteras en ny koalitionsregering som tillfälligt ska ta över makten. Inom två månader kommer landet att hålla nyval, men vissa anser att det är för kort tid för folket att lära känna nya presidentkandidater.

– Det skulle behövas sex månader eftersom ingen vet vilka opositionsledarna har varit, säger 31-årige Tunisinvånaren Naim Ben Said, som du i dag klockan 17 kan chatta med på aftonbladet.se.

Han är en av flera personer som Aftonbladet talat med som är rädda att landets islamister kommer att dra nytta av situationen och försöka komma till makten.

18:00: Chatta med Naim Ben Said från Tunis