Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Här får fågelvännerna på näbben

Uppdaterad 2015-11-11 | Publicerad 2015-11-10

Skulle befria fåglar - attackeras av kalsongman

Att fransmännen kämpar för sina delikatesser är välkänt.

Men det här är ju löjligt.

Djurrättsaktivisternas gryningsräd avbröts av ilskna och yrvakna bönder med spadar och hackor i högsta hugg.

Det var i måndags morse som den franska ornitologiska föreningen, LPO, genomförde en aktion mot fågelfällor i Audon i sydvästra Frankrike.

Ett team med journalisterna var på plats för att dokumentera hur de olagligt fångade fåglarna skulle släppas fria.

Istället fick de se en fly förbannad jordbrukare komma stormande i bara kalsongerna med en spade i högsta hugg och med full kraft drämma till Allain Bougrain-Dubourg, ordföranden för LPO.

Attack med hacka

Strax därpå dök ytterligare en man upp och började gå loss på fågelvännerna med en hacka.

Efter en kvart var polis på plats och kunde avbryta tumultet.

Bilderna från slagsmålet sprids nu som en löpeld i sociala medier på nätet.

Fällorna används bland annat för att fånga ortolansparv. Den betraktas som en delikatess i Frankrike där den under lång tid fångats i stora mängder under höstflytten söderut.

– Våra svenska ortonalsparvar övervintrar i Västafrika. På vägen dit stannar de till i just det här området, Les Landes, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening.

– Vi vet sedan tidigare ringmärkningsfynd att svenska ortolansparvar fångats i det här området och förmodligen blivit uppätna.

Starkt hotad art

Den tidigare omfattande jakten, främst i regionerna söder om Bordeaux, anses vara en starkt bidragande orsak till ortolansparvens minskade utbredning.

– Det är inte enda anledningen, men det har helt klart bidragit till nedgången. Ortolansparven är idag starkt hotad i Sverige, beståndet har gått kraftigt tillbaka, säger Anders Wirdheim.

Jakten förbjöds i Frankrike 1999, men bedrivs ännu illegalt i stor omfattning. Enligt franska ornitologer fångas fortfarande uppemot 30 000 sparvar varje år. 

Presidentens sista måltid

När den döende ex-presidenten Mitterrand bjöd sin familj och sina närmaste vänner på en sista måltid på nyårsafton 1995 var han svårt märkt av cancer. Han han bara hade några få månader kvar att leva.

Menyn bestod av hans absoluta favoriträtter:

Ostron från Marenne.

Gåslever (den onaturligt förstorade levern från en tvångsmatad gås).

Stekt kapun (kastrerad tuppkyckling).

Och som sista rätt: Stekt ortolansparv.

Då var sparvjakten ännu inte förbjuden. Men maträtten var minst sagt kontroversiell och ifrågasatt.

Sedan 2007 är det förbjudet att servera ortolansparv i Frankrike. Men inte utan protest. Så sent som förra året krävde ett antal franska kockar, bland andra stjärnkrögaren Alain Ducasse, att det åter ska bli tillåtet att servera ortolansparv.

Följ ämnen i artikeln