Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Det har varit turbulenta år”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-07

Lars Leijonborg höll avskedstal som folkpartiledare

Det var en stolt Lars Leijonborg som höll sitt sista partiledartal på folkpartiets landsmöte i Västerås.

– Vi räddade folkpartiet från spärren dit vi var på väg i snabb takt, och vi bildade alliansen och vann valet 2006.

Att prata om framtiden överlät han åt efterträdaren, Jan Björklund.

Lars Leijonborg höll sitt avskedstal.

Till jubel och tonerna av ”The only one who can ever teach me…” klev Lars Leijonborg för sista gången upp på scenen i rollen som folkpartiets ledare.

Och det var en stolt 57-åring som summerade drygt tio år vid rodret.

– Det har varit turbulenta år, fyllda av strider och vi har varit som bäst när vi har varit som modigast, sa Leijonborg.

Under hans tid som ledare har partiet beskyllts för att bli en hårdför kravmaskin inom frågor som lag och ordning, skola och inte minst - invandringspolitik.

Lars Leijonborg försvarade sig.

– Vi väckte frågan om språkutbildning för nyanlända invandrare. Det är inte acceptabelt att år efter år bara ungefär hälften av de invandrare som börjar i SFI också avslutar SFI.

Fler invandrare

– Sverige behöver fler invandrare. Samhället och politiken har stort ansvar för att integrationen fungerar bättre. Men varje människa har också ansvar för sig själv och sitt samhälle, sa Leijonborg och konstaterade nöjt att även socialdemokrater som Ilmar Reepalu numer kallar integrationspolitiken för ”ett av de största misslyckandena i modern tid”.

Lars Leijonborg talade mycket om hur det blåst under åren och svarade, lagom till avgången, på frågan hur han trots all kritik har stått ut så länge.

– Ibland har jag funderat. Vissa dagar har inte varit jätteroliga. Mitt svar är att det nästan inte finns någonting som ger en sådan tillfredsställelse som att drivas av något man tror på och sedan se det förverkligas.

”Viktigaste jämställdhetsreformen”

Som sin sista, och kanske viktigaste insats i rollen som folkpartiets ledare lyfte Leijonborg upp jämställdhetsbonusen som efter nattliga manglingar nu ska bli regeringspolitik 2008. Bonusen presenterades av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i förra veckan. Historiskt, menade Leijonborg.

– Där satt den första minister med rötterna i Afrika, kvinna, liberal och presenterade den viktigaste jämställdhetsreformen sedan Bengt Westerbergs dagar.

Till sist talade Leijonborg om framtiden och hoten som heter fattigdom, konflikten i Mellanöstern och klimatförändringar.

– Jag tror att våra största segrar ligger framför oss, sa Leijonborg.